Profesii

Managementul grupului Racova continuă războiul cu Porumboiu: „Adrian Porumboiu încearcă să convingă arendatorii să-şi retragă terenurile”

Managementul grupului Racova continuă războiul cu...

Autor: Roana Rotaru

25.04.2018, 17:22 1153

Managementul grupului din agricultură Racova, care exploatează 35.000 de hectare de teren în judeţul  Vaslui, susţine că Adrian Porumboiu, fostul proprietar al grupului, încercă să-i convingă pe arendatori să-şi retragă terenurile.

„Racova Grup a fost, în ultima perioadă, ţinta unor atacuri din partea fostului acţionar majoritar, Adrian Porumboiu. Folosindu-se de influenţa sa la nivelul presei locale, acesta a început o campanie de denigrare împotriva firmelor din grupul Racova, cu precădere împotriva Comcereal. Principala ţintă a domnului Porumboiu o reprezintă arendatorii, pe care acesta încearcă să-i convingă să-şi retraga terenurile şi să lase societatea fără obiectul de activitate”, spun reprezentanţii Racova Grup, un business administrat de Valeriu Cojocaru, în calitate de director general.

În decembrie 2014, Adrian Porumboiu a vândut pachetul majoritar de acţiuni al grupului Racova companiei cu acţionariat elveţian Delta Commodity and Financial Services.

„Pachetul de acţiuni al fiecărei societăţi, Racova, Mopan şi Agrocomplex, a fost achiziţionat de către Delta Commodity and Financial Services la preţul de 100 lei. Acest preţ a fost agreat în conditiile în care societăţile aveau datorii foarte mari”, spun reprezentanţii grupului Racova.

Ulterior, în iunie 2016, elveţienii de la Delta Commodity and Financial Services au vândut grupul Racova companiei Babylon Overseas, cu sediul în Emiratele Arabe Unite. Babylon Overseas este în prezent acţionarul majoritar al grupului Racova.

„La data preluării grupului de firme Racova de către Babylon Overseas, acestea înregistrau datorii în sumă de 912.584.897 lei, aproximativ 200 milioane de euro”, spun reprezentanţii grupului Racova.

Managementul grupului agricol Racova susţine că a stins datorii de peste 50 milioane de euro în ultimii doi ani.

Grupul Racova este format din cinci companii respectiv Comcereal Vaslui, Agrocomplex Bârlad, R-Agro, Mopan şi Ulerom. Cu excepţia Comcereal Vaslui, toate celelalte companii sunt în insolvenţă.

Veniturile realizate de grupul Racova în 2017 au fost de 45 mil. lei (9,8 mil. euro), grupul exploatând circa 35.000 de hectare de teren agricol, aflate în arendă, în judeţul Vaslui şi în proximitatea acestuia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO