Profesii

Manpower: Suntem pe primul loc in lume la deficitul de personal specializat

Manpower: Suntem pe primul loc in lume la deficitul de personal specializat
31.05.2009, 23:36 45

Deficitul de personal se mentine in continuare la un nivel ridicat, Romania situandu-se pe primul loc in lume din acest punct de vedere, principala cauza fiind lipsa de pregatire a candidatilor, potrivit unui studiu realizat in primul trimestru al acestui an de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal la nivel international.
Angajatorii romani, in proportie de 62%, se confrunta cu o criza de oameni calificati, acelasi procent fiind inregistrat si in Taiwan. Desi ridicat, procentul a scazut cu mai mult de 10% fata de anul trecut, cand 73% din companiile locale spuneau ca se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste gasirea personalului calificat. "Putem vedea ca, desi organizatiile au redus angajarile, ele cauta in continuare acoperirea pozitiilor-cheie si intampina dificultati in gasirea acelor oameni 'perfecti', acea perfecta combinatie de experienta si competente, pentru acele roluri. In concluzie, aceste organizatii asteapta pana cand vor gasi persoana potrivita", spune Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator al Manpower Romania.
Desi numarul candidatilor care au iesit in piata a crescut pe fondul crizei economice, companiile prefera oamenii cu experienta, care sa aiba si cunostinte de management indiferent de domeniul in care activeaza.
La nivel mondial, aproape o treime dintre angajatori se confrunta cu deficitul de personal, cu 1% mai putin fata de rezultatele de anul trecut ale studiului. Schimbarea, nefiind semnificativa in comparatie cu anul trecut, poate indica faptul ca, desi exista mai multi candidati pe piata, ca urmare a concedierilor provocate de criza economica, acestia nu sunt suficient de bine pregatiti.
Un exemplu in acest sens este faptul ca exista foarte multi specialisti in IT care cauta un loc de munca in India si Japonia in acest moment, desi angajatorii spun ca intampina mari dificultati in ocuparea pozitiilor in IT. Motivul este faptul ca firmele nu cauta doar persoane cu diplome, certificate in IT si competente in programare, ci persoane care poseda si cunostinte de management in domeniul de business in care vor sa activeze.
"Astfel de persoane nu sunt usor de gasit. In aceasta situatie economica, nevoia crescuta de personal cu un nivel de competente mai ridicat se va accentua mult mai mult", crede Nechifor.
In lume, tarile care se confrunta cu deficit de personal sunt Peru (56%), Japonia (55%), Australia (49%) si Costa Rica (48%). Mai putine probleme in acest sens se intalnesc in China (15%) si Cehia (17%). In ceea ce priveste clasamentul tarilor din Europa care au dificultati in a angaja personal calificat, dupa Romania se situeaza Polonia, cu un procent de 48% din angajatori, Grecia (37%) si Elvetia (36%).
Angajatorii romani gasesc cel mai greu muncitori calificati, dar si ingineri, reprezentanti de vanzari, manageri, executivi, contabili si personal financiar. De asemenea, greu de gasit sunt si bucatarii, personalul pentru restaurante si hoteluri, soferi sau personal IT, in special programatorii si dezvoltatorii de soft. Pe ultimul loc in topul candidatilor cel mai greu de gasit sunt muncitorii necalificati.
Pe plan local, 752 de angajatori au participat la realizarea cercetarii, care a fost facuta in primul trimestru al acestui an. La nivel mondial, esantionul a fost de 39.000 de companii din 33 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO