Profesii

Mariana Gheorghe, cel mai puternic executiv din România, este dorită la vârful ING, în board-ul din Olanda

Mariana Gheorghe, cel mai puternic executiv din România,...

Autor: Raluca Ghinea

27.03.2015, 16:34 2232

Olandezii au propus-o pe Mariana Gheorghe în CS pentru experienţa bogată pe care a acumulat-o în conducerea unor companii listate de mari dimensiuni, cunoştinţele şi experienţa în sectorul financiar, precum şi în comerţul internaţional şi în industrie, se arată în convocatorul AGA al băncii.

Alegerea Marianei Gheorghe pentru board-ul ING este extrem de surprinzătoare, având în vedere că puţini români reuşesc să acceadă în top managementul european.

Numirea trebuie aprobată de Banca Centrală Europeană.

Mariana Gheorghe, având dublă cetăţenie (română şi britanică), a lucrat, din 1993, pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, mai intâi ca bancher asociat şi apoi ca bancher principal pentru Europa de Sud-est şi Regiunea Caspică.

Între 1991 şi 1993, Mariana Gheorghe a deţinut funcţia de director general adjunct în Ministerul Finanţelor, la Departamentul de Finanţe Internaţionale.

După privatizarea Petrom în 2004, Mariana Gheorghe a devenit membru al Consiliului de Administraţie al companiei ca reprezentant BERD, pana la vara anului 2006, cand a fost numita director general executiv. Ea deţine totodată, din aprilie 2007, poziţa de preşedinte al Directoratului Petrom, in urma adoptării de către Petrom a unui sistem dualist de guvernanţă.

Mariana Gheorghe, 58 de ani, a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale la Academia de Studii Economice Bucuresti în 1979, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti în 1989 şi Programul de Finanţe Corporative la London Business School în 1995.  După terminarea facultăţii, conform Wikipedia, a lucrat în cadrul a două companii româneşti, Policolor şi Chimica / Romferchim până în 1991

Totodată, conducerea ING Group propune reînnoirea mandatelor de membri ai Consiliului de Supraveghere pentru Joost Kuiper şi Henk Breukink, ambii olandezi, pentru încă patru ani.

Grupul este prezent în 40 de ţări cu servicii bancare pentru persoane fizice şi companii.

ING Bank România a înregistrat anul trecut un profit brut de 340 milioane lei, în creştere cu 19% faţă de 2013, în condiţiile în care costurile cu provizioanele s-au redus cu 40%, la 71 milioane lei, în timp ce veniturile au urcat cu 4%, la 918 milioane lei.

Profitul net al instituţiei de credit s-a situat la 290 milioane lei.

În funcţie de activele deţinute, ING ocupă locul al şaptelea în topul băncilor prezente în România, cu o cotă de piaţă de 5,73%.

ING Group are în acest moment un CEO, Ralph Hamers, care a fost şeful ING România acum un deceniu.

Marianei Gheorghe i s-a prelungit mandatul de CEO al Petrom până în 2018.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO