Profesii

MEDIA SAT a organizat miercuri conferinţa finală a proiectului privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă

08.12.2011, 13:44 164

MEDIA SAT a organizat, miercuri, 7 decembrie, conferinţa finală de promovare a proiectului "Asigurarea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă pentru angajaţii din domeniul telecomunicaţiilor prin reţele cu cablu - SANTE" - ID 67184, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013; Axa prioritară 3 "Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor"; Domeniul major de intervenţie 3.2 "Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii".

Conferinţa finală a avut ca scop diseminarea rezultatelor proiectului, evidenţierea importanţei derulării de programe de formare profesională pentru angajaţi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM) şi sublinierea necesităţii asigurării sănătăţii şi securităţii la locul de muncă.

Proiectul se desfăşoară pe parcursul a douăsprezece luni, iar obiectivul general îl constituie crearea unor condiţii de muncă mai bune, reducerea riscurilor de accident la locul de muncă şi prevenirea bolilor profesionale pentru angajaţii din domeniul telecomunicaţiilor prin reţele cu cablu.

Proiectul este implementat din surse de finanţare nerambursabilă: Contribuţia publică naţională (15%) şi Contribuţia comunitară - Fondul Social European (85%).

Efectul pozitiv al proiectului este dat de asigurarea pe termen lung a sănătaţii şi securităţii la locul de muncă pentru angajaţi şi de crearea unei culturi a SSM bazată pe managementul riscului şi pe prevenirea bolilor profesionale.

Obiectivul general al proiectului a fost realizat atât prin dezvoltarea cadrului organizatoric intern şi informarea tuturor angajaţilor companiei cu privire la regulile de asigurare a sănătăţii şi securităţii muncii, cât şi prin îmbunătăţirea competenţelor în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă prin cele 9 programe de instruire desfăşurate pentru un număr de 88 de angajaţi.

Programele de instruire desfăşurate au acoperit domenii precum prevenirea afecţiunilor lombare asociate profesiei, prevenirea stresului vizual, managementul stresului, prevenirea accidentelor de muncă prin alunecare, împiedicare, cădere, legislaţia în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, conducerea defensivă, managementul conflictului, acordarea primului ajutor, instruirea angajaţilor cu privire la lucrul la înălţime în condiţii de siguranţă. Locaţia de implementare a proiectului este oraşul Bucureşti.

Proiectul a avut ca rezultate: o campanie de informare la nivel intern planificată şi desfăşurată, 89 de angajaţi informaţi, o evaluare a riscurilor de accidente pe fiecare categorie de angajaţi şi a nevoilor de training în domeniul SSM realizată, un plan de prevenire şi protecţie realizat, echipamente de protecţie achiziţionate, 88 de cursanţi formaţi pentru îmbunătăţirea competenţelor în domeniul SSM.

Prin activităţile desfăşurate în cadrul proiectului angajaţii cunosc mai bine riscurile la care sunt expuşi în timpul desfăşurării activităţii lor profesionale, legislaţia în vigoare în domeniul SSM, modul de prevenire a riscurilor.

Proiectul contribuie la realizarea obiectivului operaţional al DMI 3.2, care constă în ,,creşterea gradului de adaptabilitate şi de mobilitate al angajaţilor şi asigurarea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă" şi la realizarea obiectivelor Axei prioritare 3 care îşi propune, printre altele, promovarea flexisecurităţii şi adaptabilităţii.

De asemenea, prin formarea şi informarea angajaţilor, prin creşterea gradului de adaptabilitate a MEDIA SAT şi a angajaţilor săi la piaţa muncii, proiectul contribuie si la îndeplinirea obiectivului general al POSDRU şi anume dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii.

În implementarea proiectului MEDIA SAT a respectat şi promovat permanent principiile egalităţii de şanse, principiile dezvoltării durabile (respectarea mediului înconjurător, inovare şi TIC), încurajând aplicarea acestora atât în activitatea profesională, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO