Profesii

Medicii pneumologi consideră necesară şi interzicerea ţigărilor electronice în spaţiile publice. Ce efecte are folosirea acestor ţigări

Medicii pneumologi consideră necesară şi interzicerea...

Autor: Oana Despa

10.04.2018, 17:01 393

"O problemă este legată de fumătorul în sine. Faptul că avea o interdicţie de a fuma în spaţiul public şi acum nu o mai are, nu face decât să îi stimuleze obiceiul fumatului. Interdicţia fumatului în spaţii publice este o măsură de descurajare a acestui obiceiului, nu numai o măsură de protecţie a nefumătorilor. Practic, prin ţigările electronice readuci prostul obicei, în spaţiul public, de unde de abia fusese scos. Este o chestiune cu un impact psihologic foarte important. Creşterea cu 900% a consumului de ţăgări electronice este favorizată de permisiunea de a le folosi şi în spaţii în care fumatul este interzis", a declarat, pentru MEDIAFAX, pneumologul Irina Strâmbu.

Medicul a explicat că ţigările electronice sunt nocive atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători, iar interzicerea lor în spaţiile publice ar fi o normalitate.

"Fumatul de ţigări electronice dăunează în diferite feluri şi este un obicei promovat tocmai de permisiune de a se fuma în spaţiile publice. Lupăm în fel şi chip împotriva fumatului în general, a fost un mare câştig faptul că fumatul în spaţiile publice a fost intezis, în principal, pentru protecţia nefumătorilor, însă în felul acesta s-au creat spaţii în care ideea de fumat nu mai există şi este un lucru pozitiv, dar care se poate pierde prin permiterea fumatului de ţigări electronice", a adăugat Strâmbu.

Declaraţiile medicului pneumolog vin în susţinerea afirmaţiilor lui Raed Arafat, secretar de stat în MAI, care susţine interdicţia ţigărilor electronice în spaţiile publice, fapt pe care, unii doctori îl condamnă.

"Primul semn al faptului că un funcţionar public nu îşi mai găseşte (şi, evident, nici nu-şi mai merită) locul în funcţia pentru care e plătit, e acela că îşi găseşte de lucru pe subiecte care nu au nicio legătură cu "fişa postului".Altfel spus, se "află în treabă" aiurea. Într-o astfel de paradigmă s-a plasat (şi nu pentru prima dată în ultimul timp) Raed Arafat, abordând "marea problemă" a folosirii ţigărilor electronice. (...) Raed Arafat (...) conduce DSU (Departamentul de Situaţii de Urgenţă). Păi e acest nou tip de fumat o "situaţie de urgenţă"? Nu e! E o problemă de "interne"? Nu e! Ajung aceşti fumători în situaţia de a avea nevoie să fie descarceraţi, resuscitaţi, transportaţi cu SMURD-ul (auto sau aero) la Unităţile de Primiri Urgenţe din marile spitale? Nu au! Au deci ceva în comun cu DSU? Nu au!", reiese dintr-o postare pe Facebook a lui Dan Grigorescu, şeful secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Medicul susţine că Arafat ar trebui "să îşi vadă de treburile lui".

"Pentru că, dacă în grija DSU ar intra toate situaţiile în care trebuie acţionat de urgenţă, stau şi mă întreb de ce nu îşi asumă domnul "eternizat în zona guvernamentală" enunţarea şi (mai ales!) rezolvarea problemei construirii de noi spitale, a reorganizării pe noi baze a asistenţei medicale primare sau a crizelor succesive de medicamente esenţiale. Asta ca să amintesc doar "lista scurtă" a urgenţelor din domeniul sănătăţii publice...Evident că domnul Arafat ne va spune că aceste grave probleme sunt de competenţa Ministerului Sănătăţii şi al DSP-urilor din judeţe. Ar avea şi dreptate!
Cum şi eu am atunci dreptate dacă îi recomand lui R.A. să-şi vadă de treburile lui, alea pentru care e plătit. Le-o fi rezolvat pe toate?",se mai arată în postarea lui Grigorescu.

Luni, Raed Arafat a propus interzicerea utilizării în spaţiile publice a ţigărilor electronice, prin aplicarea unor măsuri similare modului în care sunt consumate cele clasice.

"900% creştere în utilizarea ţigărilor electronice în şcolile în perioada 2011-2015. Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor şi nu influenţează adolescentii.Vorbim de ţigările electronice care se află pe piaţă mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul. Urmeaza să vedem în viitor şi impactul noilor dispozitive intrate pe piaţă recent. Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dupozitive", scria Raed Arafat pe Facebook, distribuind un articol al CNN privind creşterea procentului de utilizare a ţigărilor electronice în şcoli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO