Profesii

Medicii suceveni pleacă în vest, la Suceava vin medici din Moldova şi Ucraina

Medicii suceveni pleacă în vest, la Suceava vin medici...

Autor: Tibi Bujdeiu

30.01.2017, 00:05 564

Un număr de 17 medici suceveni, dintre care şapte stomatologi, au solicitat în 2016 certificate profesionale curente pentru a putea lucra în străinătate, în timp ce şase dentişti din Republica Moldova şi Ucraina au solicitat drept de liberă practică în judeţul Suceava.

Preşedintele Cole­giului Medicilor Den­tişti Suceava, medicul Ioan Costea, a declarat co­respondentului Media­fax că în cursul anului 2016 au fost eliberate şapte certi­ficate profesionale cu­rente pentru stomatologi care doresc să muncească în străi­nătate, dintre care trei pentru Anglia, doi pentru Franţa şi câte unul pentru Danemarca şi Italia.

Costea a menţionat că în cursul anului 2016 şase medici din Ucraina şi Republica Moldova au solicitat Colegiului Medicilor Dentişti Su­ceava dreptul de liberă practică în judeţul Suceava.

Alţi zece medici au solicitat certificate profesionale curente de la Colegiul Medicilor Suceava pentru a putea profesa în Franţa, Anglia, Ger­mania, Austria sau Emiratele Arabe. Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, medicul Sorin Hîncu, a declarat că în cursul anului 2016 un număr de zece medici din judeţ au solicitat certificate profesionale curente, care au fost eliberate special pentru plecarea la muncă în străinătate.

El a menţionat că doi medici de familie, un medic oftalmolog şi un medic chirurg plastician, au solicitat certi­ficatele pentru a putea profesa în Franţa, un medic neo­natolog şi un medic de familie au cerut do­cumentul pentru Ger­mania, un medic de medicină de urgenţă şi un medic dermatove­nerolog pentru Anglia, un medic de familie a solicitat certificatul pentru a profesa în Austria şi un medic reumatolog pentru a putea profesa în Emi­ratele Arabe Unite.

Direcţia de Să­nătate Publică Suceava a înregistrat în 2016 un număr de 23 de solicitări în vederea eliberării certificatelor de conformitate privind recunoaşterea calificărilor în state membre ale Uniunii Europene pentru profesiile de medic, medic dentist şi farmacist.

Astfel, potrivit statisticii DSP Suceava, 15 dosare au fost depuse de medici de diferite specialităţi, alte cinci de medici dentişti şi trei de farmacişti.

tiberiu.bujdei@mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO