Profesii

Mihaela Matei, EY: Numărul antreprenorilor de start-up care consideră că mediul de reglementare cât şi cel fiscal s-au deteriorat a crescut cu 50% faţă de anul trecut

Mihaela Matei, EY: Numărul antreprenorilor de start-up...

Autor: Alex Ciutacu

27.11.2017, 16:30 516

Un nou studiu realizat de Ernst & Young reliefează problemele pe care le întâmpină antreprenorii locali la început de drum în 2017. Cu 50% mai mulţi antreprenori de start-up-uri consideră că mediul de business din România s-a deteriorat faţă de 2015-2016, iar 28% dintre antreprenorii care au participat la studiu consideră că birocraţia excesivă este principalul obstacol, explică Mihaela Matei, Thought Leadership Coordinator, în cadrul evenimentului Startarium PitchDay, aflat la cea de-a doua ediţie.

„Am început să ne gândim la un barometru al antreprenoriatului încă din 2012, iar de atunci am evoluat spectaculos. Mai sunt multe lucruri de făcut, din păcate, în ceea ce priveşte antreprenoriatul în România, în nişte zone în care energia şi buna credinţă nu sunt neapărat suficiente”, spune Mihaela Matei.

Potrivit studiului, antreprenorii consideră că mediul de reglementare şi cel fiscal s-a deteriorat. „Sunt cu 50% mai mulţi antreprenori de start-up-uri care consideră că acest mediu s-a deteriorat”.

În topul soluţiilor accesate de antreprenori legate de accesul la finanţare, programele guvernamentale şi fondurile europene se regăsesc în continuare ca şi soluţii favorite.

Procentul celor care şi-ar dori să existe soluţii de finanţare mai bune pentru ei a crescut de la 5% la 27% în doar un an.

„În primul rând aceste programe nu funcţionează ca nişte fonduri de capital de risc. Cei care organizează nu îşi asumă neapărat riscut că vor pierde aceşti bani”.

În ceea ce priveşte educaţia antreprenorială şi know-how-ul de business, „vedem o creştere foarte mare a nevoii de educaţie antreprenorială. Unul din patru antreprenori văd lipsa acestei educaţii ca pe unul dintre principalele obstacole”.

Birocraţia excesivă este văzută ca obstacol principal de 28% dintre antreprenorii care au participat la studiul EY.

„Dacă mă întorc şi privesc ultimii cinci ani, cred că mai departe vom creşte şi mai accelerat iar creşterea va fi mai vizibilă cu cât nu se va mai lăsa aşteptat prea mult primul start-up românesc evaluat la 1 miliard de euro”.

Acest studiu va fi lansat în întregime în data de 7 decembrie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO