Profesii

Ministerul Muncii: Românii şi-au găsit locuri de muncă în Italia prin cunoştinţe, nu prin instituţii

Ministerul Muncii: Românii şi-au găsit locuri de...

Autor: Departamentul Social

14.03.2017, 14:53 246

"Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, informează, în mod curent, cetăţenii români, prin intermediul consilierilor EURES şi al celor două help desk-uri din Târgu Jiu şi din Iaşi, dezvoltate prin proiectul “SAFE” şi dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de muncă în Italia şi pune la dispoziţie datele de contact ale sindicatelor şi instituţiilor de asistenţă italiene. Numai că, în general, cetăţenii români şi-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoştinţe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator şi nu apelează la instituţiile publice. Astfel că, în domeniul agricol, EURES nu a mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, remis marţi MEDIAFAX.

Ministerul Muncii anunţă că ANOFM promovează oferte de locuri de muncă temporare în agricultură oferite de angajatori din Spania, Portugalia, Danemarca, locurile de muncă prin EURES fiind sigure, iar medierea gratuită.

Şi reprezentanţii Inspecţiei Muncii au făcut, săptămâna trecută, o vizită de studiu în această ţară.

Din estimări, cu variaţie în funcţie de perioada anului, în provincia Taranto se află circa 4.000 de zilieri agricoli români, transmite Ministerul Muncii, iar comunităţi numeroase de muncitori sezonieri români au fost identificate şi în provinciile Bari şi Foggia.

"Chiar în perioada următoare, ataşatul pe probleme de muncă şi sociale se va deplasa în zona Ginosa – Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confruntă angajaţii români şi pentru a discuta despre îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale celor care locuiesc în această zonă a Italiei. Biroul ataşatului pe probleme de muncă şi sociale a început deja demersurile pentru stabilirea unor întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale şi ai comunităţilor de româniŢ, potrivit sursei citate.

Aproximativ 5.000 de românce lucrează sezonier la fermele din provincia italiană Ragusa, situată în Sicilia, al treilea mare producător de legume din Europa. Aici, până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în sclavie.

Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor imigranţilor, "Proxyma Association", peste jumătate dintre femeile care lucrează în serele de aici sunt forţate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă fortaţă şi exploatare cruntă. Nicoleta Boloş este una dintre ele. Românca le-a povestit jurnaliştilor de la The Observer, publicaţie săptămânală a ziarului britanic The Guardian, abuzurile prin care a trecut, scrie Gândul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO