Profesii

Ministrul Agriculturii Daea: Pentru sistemul de irigaţii s-au cheltuit doar 70 de milioane de euro din 1 miliard alocat

Ministrul Agriculturii Daea: Pentru sistemul de irigaţii...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

30.05.2018, 16:59 574

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat miercuri, la evenimentul de inaugurare a staţiei de irigare SRP Haret, că pentru refacerea sistemului de irigaţii până în 2020 ministerul dispune de peste 1 miliard de euro, din care a cheltuit până în prezent doar 70 de milioane.

„Din acel 1 miliard de euro s-au cheltuit 70 de milioane de euro, dar gândiţi-vă că acesta este începutul lucrărilor, iar de aici încolo banii se vor consuma pe măsura efectuării lucrărilor şi recepţiei acestora, sunt o serie întreagă de lucrări care nu sunt recepţionate, iar plata se va face, evident, la recepţia lor”, a spus Petre Daea.

Ministrul a precizat că există bani pentru refacerea staţiilor de pompare a apei de pe Canalul Siret-Bărăgan, guvernul alocând un million de euro pentru punerea acestora în funcţiune, acest proiect reprezentând „o investiţie extrem de mare şi importantă pentru ţară”.

„Până în 1989, lungimea acestei reţele de irigaţii dacă pui canal lângă canal înseamnă drumul de aici până la Berlin şi înapoi, aşadar este o investiţie extrem de mare şi de importantă pentru ţară”, a menţionat Daea.

„A doua direcţie pe care noi acţionăm (n.r.- pentru refacerea sistemelor de irigaţii) este direcţia privată, adică sistemul secundar de irigaţii care se află în proprietatea fermierilor care s-au organizat în asociaţii. Şi, prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, avem 435 de milioane de euro care vor fi puşi în mişcare pentru proiectele care se vor crea în zonele acestea, în aşa fel încât odată cu sistemul principal să putem să punem în funcţiune şi sistemele secundare”, a mai audăgat ministrul.

Petre Daea a mai precizat că prin decizia luată în Guvern de a modifica Planul Naţional de Dezvoltare Rurală „în sensul de a putea da posibilitatea ca din bani europeni, până la 30% din aceşti bani îi putem folosi pentru procurarea instalaţiilor de irigat, în aşa fel încât odată plecată apa pe canal să ajungă şi la plante”.

Prezentă la eveniment, premierul Viorica Dăncilă a promis refacerea sistemului de irigaţii până în 2020, aceasta urmând să acopere „mai mult de două milioane de hectare de teren agricol”.

„Putem vorbi de agricultură ca de un domeniu strategic pentru România şi cred că acest moment este unul foarte important, pentru că după 1989 niciun guvern nu s-a gândit să introducă irigaţiile pe Canalul Siret-Bărăgan. (...) Ministeul Agriculturii încearcă să introducă irigaţiile pe o suprafaţă cât mai mare, vobim acum de 1,2 milioane de hectare, până în 2020 vom ajunge la 2,2 milioane de hectare”, a precizat premierul Viorica Dăncilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO