Profesii

Ministrul finanţelor anunţă o nouă taxă „de solidaritate“ de 2%

Ministrul finanţelor anunţă o nouă taxă „de...

Autor: Iulian Anghel, Sorin Pâslaru

20.10.2017, 00:07 1120

La câteva luni după ce a renunţat la intenţia de a introduce o „taxă de solidaritate“ pentru cei cu venituri de peste 10 salarii minime brute, finanţele anunţă o altă taxă de 2% pe fondul de salarii al companiilor despre care susţine că nu este o taxă nouă, ci una cerută de UE.

Este vorba despre taxa de constituire a Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, taxă în prezent la 0,25% din câştigul brut realizat de un salariat care ar urma să ajungă la 2% (redenumită „taxă de solidaritate“). Dar ministrul de finanţe Ionuţ Mişa susţine că, de fapt, taxa pentru plata creanţelor salariale nu creşte de opt ori (de la 0,25% la 2%) pentru că 90% din cei 2% sunt bani care vor merge la bugetul de stat, nu în fondul de garantare al creanţelor salariale. În aceeaşi vreme el refuză să numească „taxa de solidaritate“ drept taxă no­uă, de vreme cea ea există deja sub numele de „taxă de constituire a fondului de garantare a creanţelor salariale“.

Discuţia apare în contextul în care a fost anunţată trecerea contribuţiilor sociale plătite de angajator în contul unul job în sarcina angajatului, fapt care ar pre­su­pune ca angajatorul să fie de acord cu majorarea sa­la­riului brut al angajatului cu 23% astfel încât „netul“ aces­tuia să nu scadă după ce măsura va deveni operaţională.

În urma apariţiei acestei taxe s-ar putea ca angajatorii să nu mai crească salariul brut pentru a menţine salariul net la nivelul actual, cred economiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO