Profesii

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, atenţionează de existenţa riscului de neplată deloc a sporurilor în aprilie

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, atenţionează...

Autor: Petriana Condrut, MEDIAFAX

26.04.2018, 13:27 7262

"Am aşteptat încă din luna septembrie a anului trecut Regulamentul de sporuri, dar nu se putea ajunge la nicio soluţie cu sindicatele. Când se negocia cu reprezentanţii medicilor, ei solicitau sporuri mai mari pentru medici şi raportate la noul salariu, când se discuta cu cei care reprezintă personalul TESA, aceştia cereau sporuri mai mari pentru această categorie şi mai mici pentru medici, motivând că “oricum, le-au crescut salariile”. Discuţiile au fost purtate până în ultima săptămână din martie, fără a se ajunge la vreun compromis în privinţa Anexei 10, care a fost solicitată de sindicate, pentru ca, apoi, tot sindicatele să ceară eliminarea ei, iar azi, să ne transmită că o vor din nou. Ca la români! Pentru că exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie, în absenţa unui Regulament de sporuri şi în condiţiile în care mai era doar o săptămână pentru calcularea noilor salarii, Guvernul şi-a asumat să adopte Regulamentul de sporuri în forma discutată cu sindicatele, adică fără Anexa 10", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Anexa 10 făcea referire la menţionarea sporurilor clare, însă nu a existat un consens între sindicate şi autorităţi pe aceste prevederi.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, plafonul de 30% sporuri exista şi în vechea Lege a salarizării, şi anume în Legea cadru nr. 284/2010, care, la art. 22, alin. 1, prevede: „Suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din salariul de bază (…)”.
Mai mult decât atât, vechea lege a salarizării prevedea, la alin. 2 al art. 22, chiar şi faptul că „suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază (…)”.
Legea 153/2017, astăzi în vigoare, nu mai prevede şi o limitare individuală pentru toate categoriile, fiind introduse excepţii pentru sistemul sanitar, cel de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

"Sporurile din Sănătate nu au depăşit plafonul de 30% până la derogarea dată prin OUG 9/2017, însă şi aceasta prevedea că ele trebuie să se încadreze în prevederile bugetare alocate. Derogarea a fost făcută tocmai pentru ca veniturile personalului să fie satisfăcătoare, până la intrarea în vigoare a Legii 153/2017 şi a Regulamentului de sporuri, care a fost elaborat ulterior de ministerul de resort. Numai că, în practică s-a constatat că, în unele unităţi, diverşi angajaţi, nu întotdeauna cei implicaţi în actul medical, au primit sporuri care au ajuns şi la 115%. Astfel, dacă în anul 2016, spre exemplu, cuantumul total al sporurilor pentru condiţii de muncă a fost, în sistemul de sănătate, de 29%, în 2017 s-a ajuns la o medie de 45%, iar dacă includem şi cuantumurile aferente gărzilor şi asigurării continuităţii, atunci procentul este de 57%. Ceea ce înseamnă aproape dublu de cât prevedea fosta Lege a salarizării 284/2010. Chiar şi în aceste condiţii, în urma aplicării Legii 153/2017, salariile medicilor şi cele ale asistentelor medicale au înregistrat creşteri spectaculoase începând cu drepturile aferente lunii martie a anului 2018", mai arată sursa citată.

Ministerul Muncii transmite că salariile angajaţilor pe funcţii similare din alte sectoare de activitate sunt, în prezent, mult mai mici decât cele din Sănătate şi că acestea se vor egaliza abia la aplicarea definitivă a legii, în anul 2022.

Câteva mii de sindicalişti Sanitas au protestat joi în Piaţa Victoriei, ei manifestând cu tobe şi vuvuzele faţă de scăderile salariale din domeniul sanitar.

Angajaţii din sănătate susţin că pe 11 mai vor ieşi în stradă într-o grevă generală.

"Sunt scăderi uriaşe. Unele merg de la 500 de lei până la 1.100 de lei. Sunt schimbări uriaşe din cauza neîncadrării în acel 85%, mulţi nici nu pot atinge pragul de 55-85%. Toţi le ştiu pe toate, dar nimeni nu înţelege nimic, iar vinovaţii de serviciu sunt cei care luptă pentru oameni. (...) Atunci când noi am cerut ca legea să fie modificată, nu cum ne doream noi, ci cum trebuia să fie la acel moment, nu a fost făcută. Cerem creştere salarială pentru toţi colegii noştri din sistemul de sănătate. (...) Păcat de lege, că am ajuns astăzi să spunem că mai bine nu eram de acord cu această creştere salarială. Este extrem de complexă şi este un haos total", spunea Leonard Bărăscu, preşedintele Sindicatului Sanitas, după luarea deciziei de organizare a protestelor.

Întrebat dacă situaţia se va schimba în cazul în care se va modifica regulamentul de sporuri, Bărăscu a răspuns: "După părerea mea, nu schimbarea regulamentului de sporuri, care a fost făcut împreună cu noi şi care este foarte bun, poate rezolva această problemă".

În ultimele săptămâni, sute de angajaţi ai spitalelor din toată ţara au protestat faţă de regulamentul sporurilor care a dus la scăderea veniturilor acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO