Profesii

Moş Crăciun există şi vine la pensionarii din Ungaria, Austria şi Germania, dar nu pentru că au fost cuminţi, ci ca să voteze

Protestatari antiguvern din Ungaria la o ceremonie care marchează a 60-a aniversare a revoltei anticomuniste din Budapesta.

Protestatari antiguvern din Ungaria la o ceremonie care marchează a 60-a aniversare a revoltei anticomuniste din Budapesta.

Autor: Bogdan Cojocaru

01.12.2016, 00:04 850

După un referendum împotriva UE pierdut şi o încercare ratată de a amenda constituţia, guvernul maghiar condus de Viktor Orban a aruncat bomba: nu doar că va majora pensiile cu 1,6%, aproape dublul promisiunii iniţiale, ci mai vrea să le dea pensionarilor bonuri de masă suplimentare în valoare de 10.000 de forinţi (aproximativ 32 de euro) până la sfârşitul anului, de dorit înainte de Craciun.

Într-un discurs ţinut în faţa parlamentarilor, premierul Orban a explicat că acesta este „un gest care să arate respect pensionarilor, un gest pentru Crăciun“.

Propunerea urma să fie dis­cutată miercuri de guvern. Cadoul de Crăciun va fi oferit din „spirit de justiţie, echilibru şi onoare“, a menţionat Orban, scrie Portfolio.hu. Premierul maghiar nu este singurul care în ultimele zile încearcă să câştige atenţia pensionarilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Guvernul austriac a anunţat că pensionarii vor primi în decembrie un bonus de 100 de euro. Pensiile au fost deja majorate cu 0,8%. Christian Kern, cancelarul social-de­mocrat, a explicat că acesta este un pas important pentru menţinerea puterii de cumpărare. Ministrul afacerilor sociale a precizat că pensionarii vor cheltui banii suplimentari şi prin urmare aceştia vor rămâne în economie. Pe 4 decembrie austriecii vor ieşi la vot pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Lupta se dă între politicianul  de extremă-dreapta Norbert Hofer de la Partidul Libertăţii şi Alexander Van der Bellen, fostul lider al Partidului Verzilor din Austria. Hofer a pierdut alegerile în mai la o diferenţă foarte mică, de 31.000 de voturi, dar la o renumărare au fost descoperite mai multe nereguli, astfel că votul a fost anulat. Alte nereguli au amânat reluarea turului doi.

În octombrie circula vestea că în Serbia guvernul a ajuns la o înţelegere cu FMI pentru majorarea salariilor în sectorul public, creşterea pensiilor şi plata unui bonus pentru pensionari de 5.000 de dinari de persoană (40,7 euro).

În Germania, ministrul muncii şi protecţiei sociale a prezentat un pachet preelectoral pentru pen­sionari care ar trebui să aducă până în 2025 pensiile din estul mai sărac la paritate cu cele din vestul ţării. Anunţul vine după ce cancelarul Angela Merkel s-a decis să candideze pentru cel de-al patrulea mandat în alegerile din septembrie anul viitor. În Germania frustrările create de criza refugiaţilor alimentează ascensiunea partidelor populiste şi antisistem.

„Avem o bombă demografică cu explozie întârziată care ticăie rapid într-o Germanie care îmbătrâneşte repede şi care pune în pericol generosul sistem de protecţie socială, iar politicienii răspund cheltuind mai mulţi bani cu pensionarii“, comentează The Wall Street Journal.

Aceleaşi probleme demografice le are şi Ungaria, ca mai toate statele est-europene care-şi pierd populaţia, atrasă de locurile de muncă mai bine plătite şi de sistemele de protecţie socială mai darnice din Vest.  

În octombrie ungurii au ieşit la vot pentru un referendum promovat puternic de guvern contra planului UE de alocare a refugiaţilor. Ma­joritatea celor care au votat au sprijinit guvernul, însă ungurii nu s-au mobilizat în număr suficient de mare pentru a face referendumul valid.

Participarea la vot a fost de 43,7%. Înainte de referendum Orban declarase că dacă acesta nu întruneşte condiţiile legale pentru a deveni valid (participarea la vot ar fi trebuit să fie de cel puţin 50%), guvernul „va începe să negocieze modificări pentru constituţia maghiară“

Au urmat propunerile de amendament, dar acestea nu au trecut de parlament (ar mai fi trebuit două voturi pentru întrunirea majorităţii de două treimi necesare) din cauza opoziţiei partidului de extremă dreapta Jobbik. Formaţiunea ar fi sprijinit guvernul dacă acesta ar fi retras schema prin care străinii pot cumpăra drept de rezidenţă în Ungaria. Schema permite străinilor să trăiască timp de cel puţin cinci ani în Ungaria, o ţară din care pot călători liber în UE, dacă plătesc până la 300.000 de euro. Aproape 10.000 de chinezi au profitat de această oportunitate, dar şi investitori bogaţi din Rusia şi Orientul Mijlociu. Jobbik consideră că unii dintre noii veniţi reprezintă un risc pentru securitate, scrie The Guardian.

Partidul aflat la guvernare în Ungaria, Fidesz, asigură că este bine plasat pentru a câştiga şi alegerile din 2008 „ ar fi a treia victorie consecutivă. Un sondaj de opinie realizat de Median arată că Fidesz este susţinut de 36% din alegători, Jobbik de 10% şi socialiştii de 9%. Însă aproape o treime din persoanele cu drept de vot sunt indecise. Ceea ce spune multe despre cât de mulţumiţi sunt oamenii de politicile guvernului. Un sondaj al Ipsos MORI efectuat în 25 de state şi publicat de The Economist arată că ungurii sunt printre cei mai nemulţumiţi de direcţia pe care a luat-o ţara lor. Procentul participanţilor din Ungaria care au spus că ei cred că ţara lor se duce într-o direcţie greşită este de peste 80%. Cei mai nemulţumiţi sunt francezii (aproape 90%), iar cei mai mulţumiţi sunt chinezii (procentul celor mulţumiţi este de 90%). Cea mai mare îngrijorare a ungurilor este sănătatea, potrivit studiului, care nu include România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO