Profesii

Nicolae Istudor, rectorul ASE: Peste 100.000 de tineri bine pregătiţi din bani publici au părăsit ţara în perioada 2000- 2015

Nicolae Istudor, rectorul ASE: Peste 100.000 de tineri...

Autor: Adelina Mihai

15.06.2017, 15:46 580

Migraţia în masa a specialiştilor români către alte state membre ale UE este o problemă cu care se confruntă atât mediul de afaceri, cât şi mediul academic, iar aşa cum companiile au dificultăţi în a găsi candidaţi pentru a-şi ocupa posturile vacante, şi facultăţile întâmpină probleme în a-şi acoperi locurile scoase la concurs.

„În  perioada 2000-2015 din segmentul de vârstă 20-39 ani (categoria tineri formaţi) au emigrat definitiv din ţară 110 mii persoane (ceea ce reprezintă 55,4% din total emigrări definitive), aceştia fiind specialişti pregătiţi din bani publici. Nu-mi place să fiu prăpăstios, dar aşa cum evoluează lucrurile şi ce strategii dezvoltă ţările primitoare de forţă de muncă românească pentru a fixa acolo mai ales tinerele familii, trebuie să arăt că ne aflăm în faţa altui fenomen, mult mai critic, a cărui consecinţă gravă este abandonul ţării”, a spus Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), în cadrul unui evenimentului „Potenţialul României, de la capitalul de încredere la prosperitate”, organizat de ZF şi BCR la sediul ASE.

El spune că mediul academic, mediul de afaceri şi autorităţile trebuie să-şi unească forţele pentru a lua în serios acest fenomen şi pentru a găsi modalitatea de inversare a sensului acestuia, până nu este prea târziu. 

„Eu ca dascăl am un sentiment de insatisfacţie că efortul meu didactic nu se regăseşte direct la propăşirea economică a ţării mele. La modul absolut, România nu trebuie să-şi permită risipa în lume a populaţiei ei cea mai activă şi bine pregătită. Nu am motive să mai sper, cum a făcut până mai alaltăieri, că migraţia este un fenomen pasager, că este reversibilă”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO