Profesii

Numărul de angajaţi din clădirile de birouri moderne din Bucureşti a crescut cu 12.000 de persoane in primele sase luni, la 216.661

Numărul de angajaţi din clădirile de birouri moderne...

Autor: Roxana Rosu

28.09.2016, 11:50 504

Numărul de angajaţi din clădirile de birouri clasa A şi B din Bucureşti ajunsese la finalul primului semestru la 216.661 de persoane, cu 12.000 mai multe persoane faţă de sfârşitul lui 2015, locaţiile care au înregistrat cele mai mari creşteri fiind Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Vacarescu - Floreasca şi zona de Vest,  potrivit datelor DTZ Echinox.

În total, în Capitală şi principalele oraşe de provincie numărul a depăşit pragul de 275.000, existând premizele ca până la finalul anului numărul de angajaţi din oraşele analizate să atingă aproximativ 300.000.

În Bucureşti, zonele Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Vacarescu - Floreasca şi zona de Vest sunt locaţiile care au înregistrat cele mai mari creşteri, ocupând în continuare primele trei poziţii din punct de vedere al numărului de angajaţi din clădirile de birouri moderne.

În Pipera Sud numărul de angajaţi a depăşit 40.000, în timp ce în zona Barbu Văcărescu - Floreasca se regăsesc peste 36.000 de angajaţi. În zona de Vest numărul angajaţilor din clădirile de birouri A şi B a depăşit 30.000 la finalul S1 2016.

Zonele de birouri care au cea mai mare rată de metri pătraţi per angajat sunt cele consacrate pentru operaţiunile principale (headquartere): Centrul de Business al Bucureştiului, zona Centrală şi zona de Centru Nord, fără a lua în calcul zona Barbu Văcărescu – Floreasca.

Cea mai mică rată de metri pătraţi per angajat este în zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), zona de birouri dedicată operaţiunilor de back-office.

În principalele oraşe regionale (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov), numărul total al angajaţilor care lucrează în spaţii de birouri moderne este de aproximativ 58.500 la finalul S1 2016. Dintre aceştia, 40% se regăsesc în Cluj-Napoca, 28% în Iaşi, 20% în Timişoara şi 12% în Braşov.

În Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov zonele cu cea mai ridicată rată de metri pătraţi per angajat se înregistrează în zona centrală de business a oraşului.

„Spre deosebire de Bucureşti, unde cel mai ridicat număr de angajaţi se regăseşte în zone semi-centrale, în principalele oraşe regionale situaţia este diferită, centrul de business al oraşului (CBD) înregistrând şi cea mai mare aglomerare de angajaţi. Conform estimarilor, ţinând cont de volumul livrărilor anunţat pentru a doua jumătate a anului şi considerând aceeaşi rată de neocupare înregistrată la finalul S1 2016, numărul de angajaţi din Bucureşti şi principalele oraşe regionale va atinge pana la finalul anului aproximativ 300.000.”, a spus Mihaela Galaţanu, Head of Research DTZ Echinox.

Calculul numărului de angajaţi este realizat în functie de destinaţia fiecărei zone de birouri şi de rata de ocupare înregistrată pentru fiecare submarket la finalul S1 2016.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO