Profesii

Numărul de contracte de muncă se apropie iar de 6 milioane. Îşi revine piaţa muncii?

Numărul de contracte de muncă se apropie iar de 6 milioane. Îşi revine piaţa muncii?

Autor: Adelina Mihai

13.02.2011, 23:52 69

Numărul de contracte de muncă în vigoare a fost de aproape 6milioane la sfârşitul lunii ianuarie, fiind în creştere faţă finelelui 2009, când era de 5,92 milioane, dar este încă la o distanţămare faţă recordul înregistrat în 2008, când la inspectorateleteritoriale de muncă erau peste 6,26 milioane de contracte de muncăactive.

Specialiştii rămân însă rezervaţi în ceea ce priveşte eventualarevenire a pieţei muncii, deşi numai în perioada decembrie 2009 -ianuarie 2010 în evidenţele Inspecţiei Muncii au intrat peste398.000 de noi salariaţi.

"Cu 53.000 de contracte de muncă nou-încheiate şi cu alte 1,5milioane de contracte şterse din evidenţele inspectoratelor demuncă în 2010 este evident că din cifre nu se poate vorbi de unsemnal de încredere pe piaţă. Nu ştiu până când va dura situaţia,dar până una-alta nu se văd semne de revenire a pieţei muncii",este de părere Mariana Câmpeanu, economistă şi statisticiană care afost ministru al muncii în timpul guvernului Tăriceanu.

Cu toate acestea, angajatorii din IT şi auto au anunţat că vorface cel puţin 8.000 de noi angajări în acest an. Fie că deschidnoi filiale sau dezvoltă un nou segment de business, companiiprecum Cora, Auchan, H&M, HP, Fujikura Automotive sau INGcontinuă investiţiile şi au anunţat deja câteva mii de locuri demuncă în toată ţara.

Totuşi, peste 3 milioane de contracte de muncă au fost încetateîn 2009 şi 2010, mai arată statisticile Inspecţiei Muncii, careinclud atât contractele permanente de muncă, cât şi pe celeîncheiate pentru perioade determinate de timp. De asemenea, datelede la Inspecţia Muncii nu arată câte dintre aceste încetări decontracte au reprezentat demisii şi câte au fost rezultatul unorconcedieri.

Pe de altă parte, numărul de contracte de muncă active şiraportate prin intermediul aplicaţiei ReviSal (registrul general deevidenţă a salariaţilor, care culege datele de la angajatori din2006 încoace) nu reflectă şi numărul total de salariaţi dineconomie, având în vedere că există angajaţi care au mai multecontracte de muncă.

O cifră privind numărul de salariaţi mai există şi la InstitutulNaţional de Statistică (INS), care raporta la finele luniiseptembrie un număr de 3,2 - 3,5 milioane de salariaţi pentrusectorul privat. Atunci când îşi face statisticile, INS nucolaborează cu Inspecţia Muncii, care are un departament deevidenţă a muncii care centralizează numărul de angajaţi pe bazastatelor de plată trimise lunar de către angajatori. Totuşi, nicimăcar datele INS, bazate pe rezultatele unor anchete care nu iau încalcul firmele care au mai puţin de 4 salariaţi, nu reflectănumărul total de salariaţi din România, deşi oficial avem opopulaţie ocupată de peste 9 milioane de oameni.

"Cea mai bună evidenţă a salariaţilor putea fi făcută de cătreCasa de Pensii înainte de apariţia declaraţiei unice, pentru căacolo exista atât o evidenţă a numărului de contribuabili, cât şinumărul persoanelor asigurate. În toată lumea însă, datele de laStatistică sunt folosite ca reper pentru evidenţa salariaţilor,pentru că sunt date pe care le pot compara tot cu statisticile lordin anii anteriori", a mai spus Câmpeanu, care a condus CasaNaţională de Pensii înainte să fie ministru al muncii.

O altă sursă prin care se poate afla numărul de salariaţi dinmediul privat este reprezentată de Oficiul Naţional al RegistruluiComerţului (ONRC), instituţie care centralizează bilanţurilefiscale ale tuturor companiilor din România. Numărul de angajaţieste unul dintre principalii indicatori pe care firmele trebuiesă-i raporteze în fiecare din bilanţurile depuse la ONRC, pe lângăcifra de afaceri şi profit/pierdere. Potrivit datelor ONRC, lafinele anului 2009 toate companiile din România care şi-au depusbilanţul aveau împreună 4,5 milioane de salariaţi. În aceeaşiperioadă, Inspecţia Muncii raporta peste 5,92 de contracte de muncăactive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO