Profesii

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 58.400, în creştere cu 3.700 faţă de trimestrul anterior

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 58.400,...

Autor: Dan Straut, Mediafax

21.05.2018, 09:23 226

„În trimestrul I 2018, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,2%, în creştere cu 0,07 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,95%), în administraţia publică (2,65%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2,07%). În industria prelucrătoare s-a concentrat puţin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15,1 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,26%”, se arată într-un comunicat al INS.

Sectorul bugetar a însumat aproape 29% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7.200 de locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 66.900 în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.700 în învăţământ. La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,10%, respectiv 50).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (+0,6 puncte procentuale), urmate de alte activităţi de servicii (+0,43 puncte procentuale), respectiv de informaţii şi comunicaţii (+0,37 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante creşteri mai relevante s-au observat în construcţii (+800 de locuri vacante), informaţii şi comunicaţii (+700), respectiv activităţi de servicii administrative şi servicii suport (+600). La polul opus, cele mai semnificative scăderi atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (-0,33 puncte procentuale, respectiv -1.000 de locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în tranzacţii imobiliare (+0,49 puncte procentuale), informaţii şi comunicaţii (+0,42 puncte procentuale), respectiv alte activităţi de servicii (+0,36 puncte procentuale). În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante cele mai importante creşteri au fost în comerţ (+1.100 de locuri vacante), informaţii şi comunicaţii, respectiv transport şi depozitare (+800 locuri vacante pentru fiecare în parte).

La polul opus, cu cele mai relevante scăderi atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit administraţia publică (-1,3 puncte procentuale, respectiv -3.200 de locuri vacante), respectiv sănătatea şi asistenţa socială (-0,95 puncte procentuale, respectiv -3.000).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior s-au înregistrat în special scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante, cele mai relevante regăsindu-se în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (-0,37 puncte procentuale), respectiv de specialişti în diverse domenii de activitate (-0,23 puncte procentuale). În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante cea mai importantă scădere s-a observat pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (-2.000 de locuri vacante).

Potrivit INS, cea mai semnificativă creştere atât a ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în rândul ocupaţiilor de muncitori necalificaţi (+0,04 puncte procentuale, respectiv +400 de locuri vacante).

În trimestrul I 2018, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (1,57%, respectiv 16.500 de locuri vacante), iar cele mai mici valori s-au înregistrat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,39%, respectiv 100 de locuri vacante) şi de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (0,67%, respectiv 2.300 de locuri vacante).

În terminologia statisticienilor, rata locurilor de muncă vacante reprezintă „raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante şi numărul total al locurilor de muncă (ocupate şi vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituţiei), exprimat procentual”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO