Profesii

O firmă de recrutare a luat 150.000 de euro de la stat ca să descopere că actualul director general al unei companii controlate de Ministerul Economiei este chiar CEO-ul profesionist căutat. Plus că era şi şeful PSD-ului local

O firmă de recrutare a luat 150.000 de euro de la stat...

Autor: Adelina Mihai

22.01.2013, 20:24 9214

Firma de recrutare Kienbaum, reprezentanta locală a firmei germane de executive search cu acelaşi nume, a încasat de la Ministerul Economiei suma de aproximativ 150.000 de euro pentru recrutarea CEO-ului “privat” al Complexului Energetic Oltenia, un business de un miliard de euro.

Cel mai bun candidat recomandat de firma de recrutare se pare că a fost tot Laurenţiu Ciurel, care era deja numit politic în funcţia de director general al companiei încă din octombrie anul trecut, şi care a fost reales. Fost director general al Termocentralei Rovinari şi al Complexului Energetic Rovinari, Ciurel a mai fost  vicepreşedinte al PSD Gorj şi consilier judeţean. El a renunţat la funcţiile politice în toamna anului trecut, pentru a-şi putea depune cadidatura pentru funcţia de “manager privat”.

“Pe short list au rămas patru candidaţi, trei expaţi şi domnul Ciurel. Am evaluat toţi directorii, fie de la Turceni sau Rovinari, însă, fără a face vreo nominalizare, domnul Ciurel a fost mult mai bun decât ceilalţi, a lucrat şi în Australia, vorbeşte foarte bine engleza etc.”, a spus Loreda Dragomir, country manager al Kienbaum, firma care a început în luna septembrie căutările de CEO privat pentru Complexul Energetic Oltenia.

“În paralel cu evaluările interne, am făcut căutări şi în România şi în străinătate, am avut inclusiv  videoconferinţe cu executivi din Bankok sau Thailanda. În total, am avut 91 de discuţii cu candidaţii pentru această poziţie. Din păcate, managerii din firmele private din România – nu numai cei din sectorul energetic - nu sunt interesaţi de această poziţie, pentru că mineritul este un domeniu greu”, mai spune Loreda Dragomir.

Întrebată de ce l-a propus totuşi pe shortlist pe actualul director general al companiei, ştiind că este numit politic, Loreda Dragomir spune:

“Eram sigură că vor fi discuţii, dar acesta nu e primul caz în care se apelează la o firmă de recrutare şi în final este ales un manager din interior, astfel de practici există şi în companiile private. Eu am oferit o listă cu patru candidaţi puternici, fiecare cu avantajele şi dezavantajele lui, dar decizia finală nu a fost luată de mine”, mai spune Loreda Dragomir.

Complexul Energetic Oltenia este o companie înfiinţată la  începutul lunii iunie a anului trecut,  prin fuziunea marilor termocentrale din bazinul Olteniei, Turceni, Rovinari şi Craiova, cu minele de cărbuni ale Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Compania nou formată este o structură cu 18.800 de angajaţi şi cu afaceri de aproape un miliard de euro, fiind cel mai mare producător de energie din România.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO