Profesii

O treime din studenţi vor peste 1.500 de lei net/lună la primul job, deplasări în străinătate şi timp pentru viaţă personală

O treime din studenţi vor peste 1.500 de lei net/lună...

Autor: Corina Mirea

08.11.2013, 21:03 1279

Salariul rămâne cel mai important aspect pentru tinerii care îşi caută un loc de muncă în prezent: peste 70% dintre studenţii din universităţile româneşti afirmă că pachetul salarial îi atrage cel mai mult atunci când trebuie să aleagă un angajator, potrivit unui studiu realizat de Griffiths School of Management din cadrul Universităţii Emanuel din Oradea şi firma de cercetare, training şi consultanţă Advanced Solutions pe un eşantion de peste 1.000 de participanţi.

Deşi specialiştii în resurse umane susţin că tinerii încă au aşteptări salariale nerea­liste de la companii raportat la pregătirea lor, studiul arată că cei mai mulţi dintre ei (peste 65% dintre cei chestionaţi) ar accepta salarii cu­prinse între circa 160 de euro şi 340 de euro net pe lună (pretenţii sub salariul mediu pe economie de 350-360 de euro net/lună).

„Nu am identificat o tendinţă de scădere a aşteptărilor salariale. Candidaţii cu care ne întâlnim, mai ales cei aflaţi la început de carieră, au în continuare repere salariale neancorate într-o realitate obiectivă. Ei nu raportează pretenţiile salariale la competenţele proprii şi la contribuţia pe care pot să o aducă angajatorului“, spune Irina Pânzaru, managerul linei de business pentru companii mici şi mijlocii din cadrul firmei de recrutare şi muncă temporară ManpowerGroup România. Ea precizează că un raport cost/ venit pentru un nou angajat este greu de calculat de companii, mai ales pentru poziţiile indirect productive (administrative, de suport), astfel că aşteptările salariale ale candidaţilor se formează pe baza veniturilor, a expe­rienţelor celor din grupul de prieteni şi sub presiunea familiei – de unde şi discrepanţa dintre ofertele angajatorilor şi aşteptările salariale ale celor care caută un loc de muncă.

„Aceste repere subiective duc adesea la situaţia în care candidatul formulează o pretenţie salarială mare pe care nu poate să o argumenteze, iar în faţa unei oferte mai mici devine dezorientat şi nu mai ştie cum să acţioneze. Iar odată refuzată pretenţia salarială nerealistă, candidaţii sunt mai dispuşi decât în trecut să accepte o ofertă inferioară, chiar şi una sub nivelul lor imperativ. Nu trebuie să uităm că acceptarea unui job poate fi dictată atât de obiective personale, cât şi de constrân­geri, mai ales financiare, iar sub presiunea acestor constrângeri candi­daţii vor face compromisuri“, explică Pânzaru.

Totuşi, angajatorii admit că industria IT este o excepţie care confirmă rezultatele studiului, având în vedere că salariul continuă să reprezinte un element de mare interes pentru candidaţi, dar că nu este neapărat cel mai important criteriu de selecţie a jobului, explică Monica Jiman, director executiv adjunct al furnizorului de servicii de consultanţă şi dezvoltare software Pentalog High Tech.

„Este normal ca tinerii să pună accent pe acest lucru (salariu - n.red.) pentru că şi oportunităţile de carieră în acest domeniu sunt foarte mari. În funcţie de specializare şi de oraşul despre care vorbim, aceştia pot să câştige de la 500 - 600 de euro brut pe lună încă de la început, pentru că există competitivitate pe piaţă. Totuşi, salariul nu este singurul criteriu pe care tinerii îl iau în calcul, mai ales în zonele unde nu există atât de multe companii pe piaţă, astfel că aceştia se gândesc mai mult la stabilitate, la provocările proiectului din care ar putea face parte. În orice caz, când este vorba despre schimbatul unui job nimeni nu cred că face acest lucru pentru 10%-20% în plus la salariu în perzent, diferenţa ar trebui să fie semnificativă”, explică Monica Jiman.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO