Profesii

O zi de lucru a celui mai puternic bancher din Romania

O zi de lucru a celui mai puternic bancher din Romania
22.02.2010, 00:00 72

"In Romania, se vorbeste mult si se face putin. In cei doi anide cand sunt aici, aceasta a fost una dintre marile melefrustrari." Asa si-a inceput seful celei mai mari banci de pe piataprelegerea de circa o ora si jumatate tinuta recent in fata a 75 deabsolventi ai ASEBUSS, una dintre cele mai vechi scoli de afaceride pe piata, care ofera un program de Executive MBA.

Britanic de origine si cu experienta indelungata in grupulBarclays, Dominic Bruynseels (49 de ani) a venit in Romania in urmacu aproape doi ani pentru a prelua conducerea BCR, cea mai marebanca de pe piata.

Selectat personal de Andreas Treichl, CEO al Erste Group -actionarul majoritar al BCR, el si-a preluat oficial functia de CEOal BCR la 1 iulie 2008, dupa cateva luni in care a incercat sacunoasca noua sa banca. Initial, Treichl incercase sa gaseasca unbancher roman, cu personalitate recunoscuta pe piata, insa in celedin urma a optat pentru un responsabil al Barclays pe piete dinAfrica si Orientul Mijlociu. De cand a venit la BCR, Bruynseels afost unul dintre bancherii cu cele mai putine iesiri in public.

Acum doua saptamani, el a fost invitat sa le vorbeascaabsolventilor de EMBA despre strategia pe care ar trebui sa oadopte Romania pentru a reveni la o crestere economica rapida.Dincolo de dezbaterea pe teme economice, participantii au fostcuriosi sa afle cum se desfasoara ziua de lucru a expatului careconduce BCR.

Aratandu-se foarte deschis, Bruynseels a spus ca este cat sepoate de matinal, ajungand la birou chiar la 7:00. In generalangajatii bancilor din Romania incep programul la 8:30 - 9:00. "Matrezesc destul de devreme si ajung la birou la ora 7:00. Asistentamea ajunge mai tarziu, iar daca nu are de lucru, poate sa pleceacasa inaintea mea, nu cum era obisnuita cu pre decesorul meu.Exista o cultura in Romania potrivit careia trebuie sa stai labirou cat sta seful, daca el sta pana la 10 seara, sa stai si tu.Eu nu sunt de acord. Trebuie sa stai la birou pana iti terminitreaba."

Cat priveste startul matinal al zilei de lucru, Bruynseelsexplica razand ca a crescut intr-o familie cu sapte copii in carecine se trezea mai devreme "primea cea mai buna mancare".

Pentru ca nu avea rabdare sa-si astepte soferul in fiecaredimineata, de circa sase luni isi conduce singur masina in drumulspre birou din zona de nord a Bucurestiului.

Intrebat cum arata o zi tipica de lucru, britanicul isi consultaPDA-ul (Personal digital assistant - n. red.) si spune ca printreprimele lucruri pe care le face cand ajunge la birou se numaraverificarea calendarului zilei si citirea e-mailurilor ramase deseara trecuta.

"Spre exemplu, la ora noua am avut o sedinta a comitetuluiexecutiv in care am discutat despre strategia de creditare peurmatorii ani. La sfarsitul sedintei am avut comitetul deremunerare in care am decis acordarea de bonusuri pe 2009 pentru 60de oameni foarte buni", povesteste Bruynseels. Mai departe a avutdiscutii cu responsabilii de la risc, corporate banking sirecuperare de creante - una dintre activitatile de baza alebancilor in ziua de azi.

In programul sau a fost si o intalnire cu niste investitoriamericani detinatori de actiuni Erste pe care ii cunoscuse anultrecut cand a facut un roadshow in SUA pentru grupul austriac sicare voiau sa se informeze despre piata romaneasca.

Apoi a urmat o sesiune de coaching cu directorul de operatiunisi IT al BCR.

"Ar fi trebuit sa intervievez pe cineva din piata pentru un jobin banca, dar intalnirea s-a amanat. A, si am uitat de pranz inziua aceea. Mi se mai intampla", spune seful BCR.

Ajunge acasa in jur de 19:00 seara, ceea ce inseamna ca ziua sade lucru dureaza circa 12 ore. Cu toate acestea, spune ca reusestesa isi faca timp si pentru exercitii fizice, folosind o bandaelastica cu care isi antreneaza bratele si se relaxeaza atat labirou, cat si acasa.

Cine este BRUYNSEELS

  • 49 de ani
  • A venit la conducerea celei mai mari banci din Romania, BCR, iniulie 2008.
  • A lucrat 27 de ani la Barclays Bank, al treilea mare jucator depe piata britanica.
  • Cea mai recenta functie ocupata in banca britanica a fost ceade Senior Executive Director Piete Emergente (Dubai).
  • Anterior, a condus activitatea Barclays din Africa si OrientulMijlociu.
  • Are un MBA la Henley Business School, Marea Britanie.
  • A absolvit Facultatea de istorie medievala, UniversitateaDurham, Anglia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO