Profesii

​Omul care a revitalizat businessul local al PepsiCo pleacă în Turcia, iar în locul lui vine un executiv belgian.„ Aş face tot ce îmi cere PepsiCo, aş putea să merg oriunde”

​Omul care a revitalizat businessul local al PepsiCo...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

14.02.2016, 12:11 4712

Levent Yuksel, executivul care a condus în ultimii cinci ani businessul PepsiCo din România şi din regiune, va prelua funcţia de general manager al PepsiCo Turcia. El a fost înlocuit de Christophe Guille, care a devenit astfel general manager PepsiCo în regiunile Europa Centrală şi Greater Balkans.

Levent Yuksel a preluat conducerea businessului local în 2011, într-un moment în care vânzările de snacksuri şi băuturi ale PepsiCo în România erau pe o pantă ascendentă.

În mandatul lui, divizia de băuturi a PepsiCo – Quadrant Amroq Beverages- a trecut în 2014 pe profit, după doi ani consecutivi de pierderi. În plus, compania a avut în acel an (ultimul pentru care există date la Ministerul de Finanţe) un ritm de creştere mai mare decât al principalului competitor Coca-Cola HBC România, ajungând la o cifră de afaceri de 611 milioane de lei (138 mil. euro). Însă, Quadrant Amroq Beverages mai are peste 100 milioane de lei de recuperat până va ajunge la nivelul celui mai bun an din istoria locală a companiei, 2008.

 

Manager de vreme rea şi intraprenor all seasons

Levent Yuksel, care anterior venirii în România a fost vicepresident sales operations în cadrul diviziei de băuturi a PepsiCo Turcia, spunea anul trecut într-un interviu acordat revistei Business Magazin că i-ar fi plăcut să aibă propria afacere.

 „Nu m-ar fi deranjat să fiu un om de afaceri de top din Turcia, puteam să am propria companie acolo; mi-ar fi plăcut să-mi cresc propria afacere, dar spiritul antreprenorial pe care îl am este bine hrănit aici, sunt fericit unde sunt acum, e potenţial de a face mai bine mereu”, povestea executivul, care adăuga atunci că dacă i s-ar oferi un alt post în companie, nu ar ezita să îl accepte.

„La PepsiCo totul este interesant, sunt de 20 de ani aici, iar sufletul, mintea şi corpul meu sunt parte a companiei. Aş face tot ce îmi cere PepsiCo, aş putea să merg oriunde“.

Levent Yüksel  a absolvit în 1988 Universitatea Tehnică din Istanbul (management engineering) şi are un MBA în management la Universitatea din Istanbul.

PepsiCo este prezentă în România prin două divizii, cea de băuturi răcoritoare coordonată de compania Quadrant Amroq Beverages şi cea de snacksuri prin Star Foods EM.

În total, Pepsi face afaceri cumu­late de peste 230 milioane de euro în România, conform calculelor ZF

Gigantul deţine în România trei fabrici, în Popeşti-Leordeni (snack­suri), Dragomireşti (băuturi răcori­toare) şi Covasna (ape minerale), iar în total are peste 1.500 de salariaţi (inclusiv birourile).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO