Profesii

Pădurarii se opun exportului de gaze prin proiectul BRUA: „Populaţia României va rămâne captivă şi fără alternative la încălzirea cu lemne”

Pădurarii se opun exportului de gaze prin proiectul...

Autor: Roana Rotaru

25.03.2018, 10:09 1182

Comunitatea Forestierilor din România Fordaq nu este de acord cu exportul de gaze naturale din Marea Neagră, atrâgând atenţia că prin realizarea proiectului BRUA, românii vor fi şi mai dependenţi de lemnul de foc pentru încălzirea căminelor. În prezent,  jumătatea din populaţia României se încălzeşte cu lemn de foc, potrivit reprezentaţilor Fordaq.

„Concomitent crizei  lemnului de foc - în fond o criză de resursă energetică -  statul român  se pregăteşte să permită exportul resurselor de gaze!  În condiţiile în care, din totalul de 8 mil. locuinţe, 4 mil. se încălzesc cu lemne, 2 mil. cu centrale individuale pe gaz şi 2 mil. sunt racordate la sisteme centralizate, atragem şi noi atenţia că prin realizarea proiectului BRUA - conductă ce va lega exploatările României din zăcăminte de gaz din Marea Neagră cu Ungaria - această resursă a României va fi exportată în detrimentul populaţiei României, care va rămâne captivă şi fără alternative la încălzirea cu lemne”, spun reprezentanţii Fordaq.

În ultimii doi ani România s-a confruntat cu o criză a lemnului de foc, o criză care s-a resimţit mai acut în regiunile sărace în păduri.

„Pentru că nu are alternative energetice, populaţia din zona de câmpie plăteşte 500-600 lei metrul cub, din cauza costurilor ridicate de transport şi distribuţie a lemnului de foc. Aceste costuri sociale înseamnă inclusiv depopularea zonei rurale”, spun reprezentanţii Fordaq.

România se pregăteste să exporte o mare parte din producţia internă de gaze - printr-o conductă la care populaţia României nu va avea acces, potrivit Comunităţii Forestierilor.

„Dacă reţeaua de distribuţie gaze s-ar extinde şi încă 2 mil. de locuinţe ar fi racordate la gaze, consumul populaţiei de gaze s-ar dubla, atingând 5 mld. metri cubi, în timp ce prin conducta BRUA 4 mld. metri cubi pe an vor fi exportate către Ungaria! Dacă toate locuinţele din România ar fi conectate la reţeaua de gaze, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate, consumul de gaze abia ar atinge 7,5 mld. metri cubi pe an, dintr-o producţie totală anuală de 15 mld. metri cubi estimată pentru următorii ani în România”, spun reprezentanţii Fordaq.

Comunitatea Forestierilor din România şi-ar dori ca lemnul de foc să intre în industrie prelucrătoare, unde valoarea resursei lemnoase creşte de 7-10 ori prin prelucrare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO