Profesii

Peste un milion de euro intră anual în bugetul ASE Bucureşti de la studenţii turci, chinezi, albanezi sau tunisieni care vin să înveţe economie în România

Dorel Paraschiv, prorector al ASE: Cred că tinerii ne aleg pentru că reuşim să oferim un nivel de educaţie aliniat la standardele europene atât în limba română, cât şi într-o limbă străină (engleză, franceză sau germană). În plus, vorbim despre diplome emise în Uniunea Europeană şi despre taxe de şcolarizare totuşi competitive. Chiar şi în Franţa, unde şcolarizarea este gratuită, taxele pentru studenţii non-UE sunt în jur de 5.000- 6.000 de euro pe an.

Dorel Paraschiv, prorector al ASE: Cred că tinerii ne aleg pentru că reuşim să oferim un nivel de educaţie aliniat la standardele europene atât în limba română, cât şi într-o limbă străină (engleză, franceză sau germană). În plus, vorbim despre diplome emise în Uniunea Europeană şi despre taxe de şcolarizare totuşi competitive. Chiar şi în Franţa, unde şcolarizarea este gratuită, taxele pentru studenţii non-UE sunt în jur de 5.000- 6.000 de euro pe an.

Autor: Corina Mirea

22.04.2014, 00:07 776

Mai mult de 500 de tineri care vor să înveţe management sau economie veniţi din Turcia, China, Albania, dar şi din Tunisia, Emiratele Arabe sau Georgia sunt înscrişi în prezent la cursurile de licenţă şi de master ale Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), potrivit reprezentanţilor universităţii. Aceştia plătesc taxe de şcolarizare cuprinse între 250 şi 300 de euro pe lună, exceptând perioadele de vacanţă), alimentând bugetul ASE cu mai mult de un milion de euro pe an (adică aproape 2% din bugetul total anual de peste 54 mil. euro al instituţiei).

„Cred că tinerii ne aleg pentru că reuşim să oferim un nivel de educaţie aliniat la standardele europene atât în limba română, cât şi într-o limbă străină (engleză, franceză sau germană). În plus, vorbim despre diplome emise în Uniunea Europeană şi despre taxe de şcolarizare totuşi competitive. Chiar şi în Franţa, unde şcolarizarea este gratuită, taxele pentru studenţii non-UE sunt în jur de 5.000- 6.000 de euro pe an“, spune profesorul universitar Dorel Paraschiv, prorector în cadrul ASE, care se ocupă de departamentul de relaţii internaţionale al instituţiei. 

În 2013, la universităţile din România erau înscrişi peste 19.000 de studenţi străini, cu 2.000 mai mulţi decât în anul precedent, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Paraschiv spune însă că numărul studenţilor din afara Uniunii Europene ar putea fi şi mai mare dacă universitatea ar dezvolta mai multe programe de studiu în limba engleză şi dacă ar diversifica oferta educaţională şi pe alte domenii, astfel încât să devină mai competititvă şi să atragă tineri şi din rândul celor care optează pentru specializări diferite la alte facultăţi din România, dar şi din străinătate. De altfel, Anca Bogdan, director al departamentului de relaţii internaţionale din cadrul ASE precizează că numărul studenţilor din afara Uniunii Europene aproape că s-a înjumătăţit în ultimii ani, în principal din cauza natalităţii care urmează un trend descendent în toate zonele lumii, dar şi din cauza conflictelor care s-au generat în ţările mai „exotice“ şi care au îngreunat obţinerea vizelor pentru tineri.

 

Străinii se înscriu la programe de administrare a afacerilor şi afaceri internaţionale

Cei mai mulţi (peste 60%) dintre studenţii ce vin din afara Uniunii Europene şi sunt înscrişi la ASE au optat pentru programe cu predare în limbi străine la specializări precum administratea afacerilor şi economie şi afaceri internaţionale. Pe de altă parte, cei care au optat pentru anul pregătitor (în care deprind cunoştinţele de bază ale limbii române şi ale materiei relevante pentru specializarea pe care şi-o aleg în ciclul de licenţă sau de master) au preferat programele cu predare în limba română de la facultăţile de Finanţe, Con­ta­bilitate şi informatică de gestiune, Eco­nomie, Marketing sau Cibernetică, statistică şi informatică de gestiune.

ASE şcolarizează anual în jur de 22.000 de studenţi în cadrul celor 11 facultăţi ale sale, iar 200- 300 dintre tinerii ro­mâni aleg să plece la rândul lor la studii în străină­tate (prin progra­mul Eras­mus) în ţări pre­cum Franţa, Olan­­da, Spania, Ger­­ma­nia, Austria, Portu­ga­lia sau Polonia.

„Cred că pentru a atrage şi mai mulţi tineri din afara Uniunii Europene, şi aici mă refer nu numai la ASE, ci şi la celelalte universităţi, ar trebui să fim şi mai prezenţi la târgurile internaţionale de educaţie. Problema este că sunt destul de scumpe, cam de la 5.000 de euro în sus şi o astfel de acţiune necesită şi investiţii suplimentare în alte materiale. Dar este cu siguranţă o zonă pe care am putea să ne concentrăm mai mult. Noi acum ne bazăm foarte tare şi pe asociaţia de alumni care ne face o promovare bună în străinătate“, explică Dorel Paraschiv. El mai precizează că, în prezent, universitatea încearcă să îi ajute pe stu­denţii străini să se adapteze prin inter­mediul asociaţiilor studenţeşti (în jur de 15) şi a grupurilor de voluntari care le oferă câteva „sfaturi“ de integrare în societate.

În ultimii şase ani, numărul studenţilor stră­ini care au ales să vină să studieze la o facultate din România a crescut cu mai mult de 70%, de la puţin peste 11.000 de tineri câţi erau înscrişi în sistemul de învăţământ românesc public şi privat în anul universitar 2007-2008, potrivit datelor de la Institutului Naţional de Statistică.

Cei mai mulţi dintre ei însă (peste 6.000) sunt din Republica Moldova şi nu plătesc taxe pentru înscrierea la facultate sau pentru un loc la cămin, locurile fiind subvenţionate de statul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO