Profesii

„Peste zece ani, fabricile din România vor rămâne fără angajaţi“

„Peste zece ani, fabricile din România vor rămâne...

Autor: Corina Mirea

04.05.2015, 00:06 1248
Branduri de fashion de tip mass-market precum H&M sau Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius sau Massimo Dutti), dar şi de lux ca Max Mara, Hugo Boss sau Dolce & Gabbana au ales de-a lungul timpului să îşi fabrice produsele în România.
 
Le-au urmat în ultimii ani şi alte industrii, cum ar fi cea auto, care are câteva zeci de mii bune de angajaţi pe ştatele de plată. Dar lucrurile se pot schimba dramatic.
 
Salariile mici de pe plan local, dar şi tradiţia în industria textilă sau în zona muncii grele au fost principalele atuuri ale României pentru a atrage investitori. Totuşi, în timp ce salariile mici ale românilor care lucrează în producţie s-au „împământenit“ şi nu reuşesc nici în prezent să depăşească o medie de circa 1.600-1.700 de lei net pe lună, tradiţia începe să piardă teren.
 
În 2012, în jur de 1,7 milioane de salariaţi lucrau în industria prelu­crătoare din România, iar cea mai mare parte a lor (65%) aveau vârsta cuprinsă între 35 şi 54 de ani. Astfel că, peste zece ani, un pool semnificativ al celor care lucrează în companiile de producţie va ieşi la pensie. Iar angajatorii sunt de părere că nu va fi nimeni care să înlocuiască acest gol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO