Profesii

Piaţa de birouri începe să se liniştească? Companiile au închiriat 38.000 mp de spaţii de birouri în Bucuresti în T1, sub anul trecut

Piaţa de birouri începe să se liniştească?...

Autor: Dragoş Dinu

30.04.2018, 19:36 268

Volumul tranzacţiilor de închiriere din Bucureşti a fost mai mic în primul trimestru din 2018, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Astfel, suprafaţa totală închiriată, care include închirierile propriu-zise, renegocierile şi prelungirile de contracte, a fost de aproximativ 68.000 mp, în scădere cu aproape 43% faţă de 2017. 

Tot în această perioadă, piaţa de birouri din Capitală a înregistrat o cerere nouă, astfel că firmele au închiriat 38.000 de metri pătraţi în primul trimestru al acestui an, cu 26% sub nivelul de anul trecut. Însă, aloarea este, totuşi, peste media trimestrială din ultimii ani. Cei interesaţi, care au dominat cererea, au fost companiile din segmente precum energia şi IT&C., conform datelor Colliers International.

„În primul trimestru, cererea nouă pentru spaţii de birouri a fost temperată comparativ cu valorile maxime înregistrate în trecut, ca urmare a ratei şomajului aflate la un minim istoric şi a interesului tot mai crescut pentru pieţele de birouri din marile oraşe regionale. Totodată, pe fondul nivelului excelent de activitate din prima parte a anului trecut, discutăm şi de un efect de bază nefavorabil semnificativ”, a declarat Silviu Pop, Head of Research, Colliers International Romania.

Cea mai mare cerere a venit din partea companiilor cu profil energetic şi industrial, într-un procent de 37%, urmate de companiile de IT&C (24%) şi de firme din sectorul de banking şi asigurări (9%). Cele mai multe tranzacţii de închiriere au fost încheiate de companii cu suprafeţe între 1.000 şi 3.000 mp (51%), de companii cu suprafeţe sub 1.000 mp (17%) şi peste 10.000 mp (17%). Mutarea sediului UPC România în proiectul The Bridge şi o tranzacţie confidenţială în zona Unirii au reprezentat cele mai mari contracte de închiriere pe piaţa de birouri din Bucureşti din acest trimestru.

„Estimăm o cerere nouă de 135,000 mp până la finalul lui 2018, cu aproximativ 10% sub anul precedent. Având în vedere provocările de pe piaţa muncii, considerăm că acest rezultat este unul sănătos, mai ales venind după un an la fel de puternic precum 2017”, a încheiat Silviu Pop. 

Activitatea de închiriere a reflectat atenţia sporită a dezvoltatorilor pentru zonele centrale, Centru-Vest sau Piaţa Presei/Expoziţiei, în detrimentul părţii de nord a Bucureştiului. Zona CBD (Central Business District) a fost cea mai solicitată (34%), în timp ce zona Centru-Vest a înregistrat 22% din totalul tranzacţiilor de închiriere, iar zona de Vest 12%.

Conform Colliers International, până la finalul lui 2018 urmează a fi livrat un total de până la 185.000 mp spaţii de birouri, în special în cea de-a doua parte a anului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO