Profesii

Poetul Georges-Emmanuel Clancier, premiat cu Goncourt, a murit la 104 ani

Poetul Georges-Emmanuel Clancier, premiat cu Goncourt, a...

Autor: Ana Obretin, Mediafax

04.07.2018, 17:41 60

Scriitorul francez Georges-Emmanuel Clancier, laureat al premiului Goncourt pentru poezie, a murit miercuri, în somn, la vârsta de 104 ani, a anunţat editorul acestuia, Albin Michel, citat de la-croix.com.

Georges-Emmanuel Clancier a fost autorul unei opere sensibile şi variate, care include volumul "Le pain noir" (1956), debutul unui ciclu romanesc ce prezintă povestea familiei sale pe linie maternă şi care a fost adaptat pentru televiziune, în anii 1970, de Serge Moati şi Françoise Verny

Născut pe 3 mai 1914, la Limoges, Georges-Emmanuel Clancier a fost mult timp directorul de programe la RTF şi apoi la ORTF.

Însă, înainte de toate, a fost romancier şi poet.

În 2016, la vârsta de 102 ani, a publicat "Le temps d'apprendre à vivre", al patrulea volum al memoriilor sale din perioada 1935 - 1947. Volumul prezintă anii din timpul Ocupaţiei şi ai lui Vichy, când a participat la realizarea revistei Fontaine, prin intermediul căreia au fost publicaţi autori interzişi de regim, precum Paul Eluard, Aragon, Jean Cassou, Claude Roy, Pierre Emmanuel.

Pentru cărţile sale a primit mai multe premii, printre care Goncourt şi Grand prix du roman al Academiei Franceze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO