INTERVIU

Preşedintele APT: Tinerii nu mai concep să stea într-o companie până la pensie. Schimbă patru joburi şi se mândresc cu asta

22 sep 2014 Autor: Corina Mirea

Tinerii din România încă nu rezonează cu ideea de a sta într-o companie toată viaţa, ba chiar mulţi consideră un avantaj faptul că la 20 şi ceva de ani au schimbat deja patru angajatori. Pe de-o parte, pentru oamenii din HR reprezintă o oportunitate de a atrage mereu noi candidaţi, pentru că pot fi convinşi să îşi schimbe locul de muncă, însă cei care pierd angajaţii se aleg cu costuri mai mari pentru recrutare sau chiar sincope în fluxul de muncă, este de părere Andrew Littauer, preşedinte şi cofon­dator al grupului de firme cu activităţi în resurse umane APT, care anul trecut a ajuns la afaceri de 19, 5 milioane de euro în România.

„În România se întâmplă destul de des să primeşti CV-ul de la oameni tineri care au 20 şi ceva de ani şi care sunt foarte mândri că au avut deja patru joburi, mulţi consideră asta un avantaj. Nu găseşti foarte multe persoane care să fi stat într-o companie aproape toată viaţa, cum se întâmplă în SUA, spre exemplu, unde tradiţional vezi mulţi oameni care ajung la vârsta de 65 de ani şi care primesc un ceas din aur pentru că au lucrat pentru aceeaşi companie timp de 40 de ani. Şi, de cele mai multe ori, motivul schimbării atât de des a jobului este un procent în plus la salariu“, spune Andrew Littauer. El locuieşte în Ro­mâ­nia de două decenii şi a prins atât regimul comunist, dar a asistat şi la tran­ziţia ţării spre democraţie.

În opinia sa, de obicei, oamenii care aleg să facă schimbări de job mai des sunt chiar angajaţii foarte buni, care ştiu cât de valoroşi sunt pe piaţă, mai ales în contextul în care tot mai multe companii susţin că nivelul de pregătire al tinerilor este tot mai scăzut. Mai mult, Andrew Littauer precizează că mobilitatea an­gajaţilor este şi un bun indicator al ratei reale a şomajului. Cu alte cuvinte, dacă un angajator are nevoie de per­sonal, de multe ori, cei mai buni oameni sunt deja recrutaţi, mai ales în oraşele mari pre­cum Bucureşti, Cluj sau Timi­şoara, care s-au con­tu­rat ca ade­vă­raţi poli eco­no­mici cu zeci sau sute de mari jucători.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.09.2014

 
Cuvinte cheie:
companie
, tineri
, presedinte
, locuri de munca
, pensie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide