Profesii

Preşedintele federaţiei sindicale Sanitas: Veniturile ar putea scădea la spitalele de mono-profil, boli infecţioase, TBC, psihiatrie

Preşedintele federaţiei sindicale Sanitas: Veniturile...

Autor: Oana Despa

05.02.2018, 19:46 182

Potrivit preşedintelui federaţiei sindicale Sanitas, Leonard Bărăscu, o imagine de ansamblu se va contura după data de 15 februarie, atunci când se iau salariile.

"Pierderi mari sunt la cei care au funcţii de conducere, şefii din DSP-uri, asistenţii de la medicină legală, care au salarii duble pentru că primesc un spor dublu pentru medicina legală, directorii de îngrijiri, directorii economici din spitale, şefii au ajuns să ia mai puţin decât angajaţii de sub ei. La spitalele de mono-profil, boli infecţioase, TBC, psihiatrie, s-ar putea să scadă. Ei, până acum aveau sporuri de 50-80%, iar dacă ţine seama de acel articol din legea 153 pe care insistă în continuare doamna ministru Vasilescu, e complicat pentru că nu vor putea să mai ia pentru că, în acel articol, minimul este de 30%, per ordonator de credite şi ei cam depăşesc. Deocamdată, la acest moment, vorbim doar de cei 25%, care acoperă trecerea de la angajator la angajat", a declarat, pentru MEDIAFAX, Bărăscu.

Preşedintele Sanitas a mai arătat că sunt 6-7.000 de oameni din sănătate care au funcţii de conducere, iar unii vor pierde 80-100 de lei pe când alţii vor pierde şi 1.000 de lei.

"Raţionamentul este că aveau salarii peste 12-13.000 de lei şi în momentul în care îi aplici 25% creştere, la salariul şi la sporul pe care îl avea, iese din grila din 2022 şi trebuie să îi tragă înapoi. Cu noua reprezentare faţă de preşedintele României de 1 la 12 cum este acum, făcea ca ei să aibă salariu mai mare decât al şefului statului, ceea ce nu se mai poate acum. Din fericire, medicii şi asistentele nu pierd cu aceşti 25%, dar s-ar putea să piardă la aplicarea sporurilor, dar ei vor avea de la 1 martie salariul din 2022. Dar ce facem cu ceilalţi, cu personalul TESA, cu muncitorii, biochimiştii, farmaciştii? Ei au de pierdut pentru că ei nu vor mai putea să primească acelaşi spor din sptalele de TBC sau infecţioase, cele mono-profil. Nu mai iau nici măcar sporul de calculator care e de 10-15%", a mai arătat Leonard Bărascu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO