Profesii

Primul studiu al pieţei muncii realizat de PIAROM: „Cei mai mulţi angajaţi din România sunt şoferi de tir şi vânzători“

Cristian Pârvan

Cristian Pârvan

Autor: Adelina Mihai

25.11.2016, 00:07 2049

În România există 128.000 de con­trac­te individuale de muncă pentru ocu­paţia de „şofer maşini de mare to­naj“, aceasta fiind profesia cu cei mai mulţi angajaţi din economie, arată da­tele unui studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Angajaţii cu cel mai frecvent întâl­nite cinci ocupaţii din economie sunt şo­feri de maşini de mare tonaj, vânzători, lucră­tori comerciali, muncitori necali­fi­caţi în industria confecţiilor şi agenţi de securitate.

„Din totalul de 5 milioane de con­trac­te de muncă, angajaţii din top 5 ocu­paţii cu cele mai multe contracte de muncă din mediul privat acoperă 11,5% din total. Cei mai mulţi angajaţi din Ro­mânia sunt şoferi de tir, deşi am ob­ser­vat să sectorul transport şi logistică nu se regăseşte în strategia de competi­tivitate a României“, a spus Mihai Cioc, pro­fe­sor în cadrul ASE şi coordonator al studiului pri­vind analiza forţei de mun­că la nivelul regiu­ni­lor de dezvoltare ale Ro­mâ­niei, aferent anului 2015, lan­sat ieri de PIAROM.

„Noi milităm pentru cre­area mai multor locuri de muncă şi pentru creş­te­rea numărului de joburi ca­re să necesite calificare. Este inadmisibil ca România să aibă 4,7 – 5 milioane de an­ga­jaţi dintr-o populaţie ocu­pată de 9 milioane de locu­i­tori“, a spus Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO