Profesii

Profesia: trainer. Salariu: între 3.000 şi 8.000 de euro pe lună

Profesia: trainer. Salariu: între 3.000 şi 8.000 de euro pe lună

Autor: Adelina Mihai

01.01.2012, 10:02 9313

Cei mai buni traineri care lucrează în cadrul marilor jucători locali de pe piaţa de training sunt "securizaţi" prin salarii mari pentru a continua să instruiască anual, la acelaşi angajator, câteva zeci sau sute de angajaţi din multinaţionale.

"În funcţie de competenţe, disponibilitate, grad de încărcare, valoarea business-ului generat, un trainer bun, la Ascendis, poate câştiga între 40.000 şi 80.000 de euro pe an", susţine Andrei Goşu, directorul general al grupului Ascendis, liderul pieţei locale de training, cu afaceri de 3,8 milioane de euro în 2011.

Ca să ajungă traineri profesionişti, într-o companie aflată în top 10 jucători de pe piaţă, cei care vor să practice această profesie trebuie să dobândească experienţă de câţiva ani într-o multinaţională, să "prindă" la public, să ştie să glumească atunci când este cazul, dar să-i şi înveţe pe angajaţi tehnici practice de aplicare a noţiunillor teoretice învăţate la curs. Adesea, directorii de resurse umane aleg furnizorul de training în funcţie de trainerul care livrează cursul, aşa că reputaţia trainerului a devenit mai importantă decât cea a companiei de training.

De aceea, aceştia ajung la venituri lunare comparabile cu cele ale multor directori de multinaţionale, iar în ultimul an firmele de training au început să-şi mărească echipele.

Spre exemplu, în cadrul companiei de training şi consultanţă în dezvoltare organizaţională Human Invest, finalul de an a adus un contract cu echipa cu care vor lucra în 2012, în total fiind 20 de facilitatori şi traineri şi 5 coach acreditaţi ICF (International Coach Federation).

"În comunitatea noastră, un trainer român poate câştiga între 24.000 şi 60.000 de euro pe an, în funcţie de senioritate şi numărul de zile livrate, iar dacă este implicat şi în vânzare se mai pot adauga între 10.000 şi 40.000 de euro pe an. Un coach câştigă între 100 şi 250 de euro pe oră, la fel - în funcţie de senioritate şi tipul de coaching în care este implicat", spune Viorel Panaite, managing partner al Human Invest, cu afaceri de peste jumătate de milion de euro în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO