Profesii

Băncile vor da teste de competenţă clienţilor care vor să ia credite. Cum arată un set de zece întrebări la care trebuie să răspundeţi dacă vreţi un credit

Băncile vor da teste de competenţă clienţilor care...

Autor: Anelis Baciu

25.06.2018, 20:07 8336

BCR, BRD, Raiffeisen şi OTP Bank, vor implementa până la finalul acestei veri un program de evaluare a clienţilor persoane fizice care va consta în posibilitatea susţinerii online a unui aşa-numit „test de competenţă bancară”.

Testul va consta în zece întrebări structurate pe două secţiuni: credit de consum şi credit imobiliar. Clientul promovează testul dacă răspunde corect la opt din cele zece întrebări. O persoană poate să susţină testul de maxim 10 ori la o singură bancă, iar o variantă demo este deja disponibilă la adresa tcb.cerope.ro.

Testul de competenţă bancară nu are rolul de a tria clienţii, iar promovarea sa nu condiţionează acordarea unui credit. Testul de competenţă bancară este dezvoltat de Centrul Român pentru Politici Economice (CEROPE) condus de Valentin Lazea, economist-şef al BNR. Pe lângă test, CEROPE a realizat şi un manual care conţine 100 de întrebări şi răspunsuri.  

Model Test Competenţă bancară:

1.Matei şi-a schimbat locul de muncăşi lucrează acum la o companie multinaţională. Pachetul de beneficii include şi un card de credit emis de banca la care îşi încasează acum salariul. Înainte de a folosi cardul de credit Matei ar trebui să citească informaţiile din contractul care însoţeşte acest card?


a) da, pentru că acest card de credit funcţionează ca un credit

b) nu, pentru că un card de credit nu este foarte diferit de un card de debit

c) nu, pentru că Matei nu ar trebui să îşi facă un card de credit

2.Soţii Dumitriu au decis să contracteze un credit pentru a achiziţiona un teren şi o casăîn mediul rural. După ce şi-au făcut calculele şi au studiat ofertele băncilor, au semnat contractul cu banca la care au considerat că au găsit cea mai avantajoasă ofertă. În ziua a şasea de la semnarea creditului, domnul Dumitriu a intrat din curiozitate la o altă bancă decât cele ale căror oferte le analizase iniţial cu soţia şi a aflat că ar fi putut să contracteze creditul în condiţii mai avantajoase pentru familia lui. În această situaţie, familia Dumitriu:


a) nu mai poate schimba nimic şi trebuie să se resemneze cu contractul deja semnat

b) are dreptul să anuleze contractul de credit cu banca, fără a oferi niciun fel de explicaţie

c) trebuie să dea în judecată BNR pentru că există diferenţe între ofertele de credite

3.În general, băncile se confruntă cu:


a) riscuri mai mici decât riscurile pe care le au clienţii lor

b) riscuri mai mari decât riscurile pe care le au clienţii lor

c) riscuri egale cu riscurile pe care le au clienţii lor

4.Dacă mă urc la volan şi conduc fără să cunosc regulile de circulaţie, existăşanse mari ca singura victimă să fiu eu. Dacă iau un credit fără să cunosc riscurile şi condiţiile ataşate, cel mai probabil:


a) voi suferi doar eu

b) vom suferi eu şi familia mea

c) vom suferi eu, familia şi banca

5.O creştere a dobânzii ROBOR semnalizează că:

a) există un deficit temporar de bani pe piaţa interbancară

b) există un excedent temporar de bani pe piaţa interbancară

c) nici una din cele de mai sus


6.Doamna Florescu, pensionară, cu o pensie modică, are nevoie rapid de 1500 de lei pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că trebuie să acopere costurile legate de un eveniment în familie. Doamna Florescu se adresează unei instituţii financiare care îi face o ofertă de contract, cu aceeaşi rată lunară de rambursare pe care şi-o calculase şi d-na Florescu, pentru aceeaşi perioadă, dar suma oferită este de 2000 de lei. Ce trebuie să facă d-na Florescu?

a) să se grăbească să accepte această ofertă

b) să caute şi alte oferte

c) să se rezume la suma de care avea nevoie

7.O persoană dispune de 3.500.0000 de euro. Având în vedere că există garantarea depozitelor în limita sumei de 100.000 de euro per client şi per bancă, aceasta înseamnă că persona respectivă poate beneficia de garantarea pentru întreaga sumă dacă:


a) depune 3.500.000 de euro la o singură bancă

b) depune câte 100.000 de euro în 35 de bănci

c) depune 100.000 de euro la o singură bancă

8.George contractează un credit în dolari, deşi îşi primeşte veniturile în lei. În decurs de un an, leul se apreciază faţă de euro cu 2 la sută, iar euro se depreciază faţă de dolar cu 5 la sută. Având în vedere că creditul a fost contractat în dolari, George va avea de plătit (se presupune că dobânda rămâne fixă):


a) o sumă mai mare exprimată în lei

b) o sumă mai mică exprimată în lei

c) aceeaşi sumă exprimată în lei

9.Principalul rol al unei bănci comerciale constăîn:


a) reunirea ofertei de bani a celor care economisesc cu cererea de bani a celor care consumă sau investesc

b) oferirea de fonduri cetăţenilor şi firmelor atunci când bugetul de stat se află în deficit

c) ţinerea evidenţelor cu cetăţenii şi firmele răi-platnici pentru necesităţile fiscului

10.Acum câţiva ani, Andrei a luat decizia de a nu contracta un credit ipotecar (în care garanţia este reprezentată de însuşi apartamentul pentru care s-a luat credit), ci a contractat un credit imobiliar, garantând creditul pentru apartament cu o altă garsonieră, pe care o primise moştenire. În prezent, din cauza neonorării obligaţiilor de plată, banca l-a executat silit, dar apartamentul pentru care Andrei a luat credit valorează 55 la sută din valoarea iniţială. În aceste condiţii, banca doreşte să intre în posesia garsonierei care s-a constituit în garanţie imobiliară. Această decizie a băncii:


a) este corectă, deoarece banca trebuie să-şi recupereze banii, iar Andrei a acceptat de la început riscul executării garanţiei

b) este incorectă, deoarece Andrei rămâne fără nici o locuinţă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO