Profesii

Q&A cu Ion Ţiriac: În ultimii zece ani valoarea maşinilor pe care le am a sărit de aproape zece ori

Q&A cu Ion Ţiriac: În ultimii zece ani valoarea...

Autor: Bogdan Alecu

30.08.2015, 09:31 52858

Ce este mai valoros în momentul de faţă, pachetul de 15% din Metro Cash&Carry sau colecţia de 360 de automobile?

Greu de spus acum dacă pachetul de acţiuni de la Metro Cash&Carry este mai valoros decât colecţia de automobile. Pachetul este un fel de roller-coaster în acest moment. Nu pot să discut relaţiile mele cu ei deoarece nu am libertatea asta, dar putem discuta despre colecţia de maşini.

Sunt maşinile de colecţie investiţie mai bună şi mai sigură decât o investiţie la bursă?

Nu vorbim acum despre fluctuaţii la bursă, dar în ultimii zece ani pentru o raţiune sau alta aceste obiecte au sărit de aproape zece ori. Ce puteam să cumpăr în urmă cu 20 de ani cu zece, acum este la 30. Care este raţiunea, nu ştiu. Pentru o bucată de fier s-au plătit 55,5 mil. euro. Dar sunt mulţi specialişti care cumpără aceste automobile pentru investiţii.

Veţi mai cumpăra şi alte automobile de colecţie?

Cu siguranţă voi mai cumpăra. Aceasta este o boală greu de vindecat. Am fost la concursul de la Pebble Beach (concurs de eleganţă auto – n. red.) cu Phantom IV. A fost ca şi cum am plecat de la un turneu de juniori de aici şi m-am dus la Wimbledon. Nu am intrat să câştig din primul an. Am venit de acolo cu 30 de maşini. Nu ştiu ce urmează, trebuie să mă uit împrejur.

Cât aţi plătit pentru automobil Porsche 918 Spyder?

Preţul de listă sec a fost de peste 700.000 de euro, dar dacă vrei o anumită vopsea, încă 40.000 de euro, vrei să-i pui două cotiere, 10.000. preţul este de circa 850.000-860.000 de euro, iar ultima s-a vândut luna trecută cu 1,4 milioane de euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO