Profesii

Cum reacţionează companiile la presiunea salarială din piaţă: Cresc mai mult salariile minime, iar restul foarte puţin sau deloc. “Când a crescut salariul minim, angajatorii nu au majorat şi restul salariilor.”

Autor: Adelina Mihai

05.01.2018, 00:08 4121

Confruntate cu presiunea salarială din piaţă, companiile au ca politică să crească mai mult salariile minime – fiind obligate de Guvern şi de concurenţa directă - în schimb, când este vorba de salariile medii şi mari din companii, creşterile sunt mici sau chiar inexistente.

În 2007, salariul minim net (de 305 lei/lună) reprezenta 29% din salariul mediu net pe economie (de 1.042 de lei/ lună). În 2018, salariul minim net (de 1.162 de lei/lună) reprezintă 44% din salariul mediu net pe economie (de 2.614 de lei/lună), arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul Muncii şi de la Institutul Naţional de Statistică. Cum se explică această situaţie?

„Putem explica creşterea ponderii salariului minim faţă de salariul mediu prin faptul că, atunci când a avut loc o creştere a salariului minim, fără ca aceasta să fie susţinută de o creştere a productivităţii, a crescut şi numărul salariaţilor plătiţi cu salariul minim. Angajatorii au ajustat salariile propriilor angajaţi la salariul minim fără să crească proporţional şi celelalte salarii, ceea ce a dus la o micşorare a intervalului dintre salariul minim şi cel mediu”, a explicat Mădălina Racoviţan, Tax Partner în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO