Profesii

Relaţia dintre UE şi SUA, criza politică de la Bucureşti şi proiectul european, principalele puncte de discuţie la întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german Angela Merkel

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit ieri cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin: Minoritatea germană din România joacă un rol de punte de legătură, iar preşe­din­tele este un exemplu. Am abordat şi rela­ţiile economice care s-au dezvoltat extrem de dinamic, în condiţiile în care am avut un ritm de creştere cu două cifre.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit ieri cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin: Minoritatea germană din România joacă un rol de punte de legătură, iar preşe­din­tele este un exemplu. Am abordat şi rela­ţiile economice care s-au dezvoltat extrem de dinamic, în condiţiile în care am avut un ritm de creştere cu două cifre.

Autor: Ştefan Stan

20.06.2017, 00:05 220
„Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru România, cu creşteri constante de peste 10% în ultimii ani.“
 
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit ieri cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin, prin­ci­palele teme abor­date în con­­ferinţa de presă co­mună fiind legate de relaţia economică dintre România şi Germania, proiectul european şi relaţia cu NATO şi Statele Unite, dar şi criza politică internă de la Bucureşti.
 
„Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru România, cu creşteri constante de peste 10% în ultimii ani. Este notabil şi cred că arată că nu suntem doar apropiaţi politic, ci şi economic“, a spus preşedintele Iohannis. Merkel, mult mai succintă decât preşe­dintele Iohannis, a vorbit de asemenea despre relaţia economică dintre cele două state şi despre rolul minorităţii germane.
 
„Minoritatea germană din România joacă un rol de punte de legătură, iar preşe­din­tele este un exemplu. Am abordat şi rela­ţiile economice care s-au dezvoltat extrem de dinamic, în condiţiile în care am avut un ritm de creştere cu două cifre. Am vorbit despre digitalizare, preşedintele m-a asi­gu­rat că România este un loc pentru spe­cialiştii IT. Este un domeniu foarte impor­tant pentru noi. Am subliniat şi faptul că România după aderarea la UE a făcut paşi importanţi înspre lupta împo­triva co­rup­ţiei“, a spus cancelarul german.
 
Comerţul României cu Germania s-a du­blat de la aderarea la UE, în 2007, ajungând anul trecut la 26 mld. euro, 21% din comerţul internaţional al ţă­rii. Ger­ma­nia se află pe locul 1 şi în pri­vinţa impor­tu­rilor României şi a ex­por­tu­ri­lor ei: 12,3 mld. euro exporturi şi 13,8 mld. euro im­por­­turi la nivelul lui 2016 (care a înregistrat o creştere cu 12,5% a co­mer­­ţului bilateral laţă de 2015). România ocupă un loc modest în comerţul exterior al Germaniei: cele 12,3 mld. euro ex­porturi româneşti în Ger­mania în­seam­nă 1,3% din importurile acesteia (953 mld. euro). Importurile Ro­mâniei din Ger­mania, de 13,8 mld. euro la nivelul lui 2016, înseamnă 1,1% din ex­por­turile acestei ţări (1.210 mld. euro în 2016).
 
Cancelarul german Angela Merkel a de­clarat, după întâlnirea cu preşedintele Iohannis, că situaţia de la Bucureşti este o problemă a statului român, în timp ce Kla­us Iohannis a recunoscut că subiectul a fost abordat la întâlnirea cu oficialul ger­man.
 
„Dorim ca statul de drept să fie întărit în România. Celelalte sunt probleme interne“, a declarat Angela Merkel, răs­pun­­zând la o întrebare legată de criza poli­tică de la Bucureşti.
 
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la declaraţia comună cu oficialul german, că subiectul a fost discutat. „În mod natural doamna cancelar nu vrea să exprime o opinie, am avut o scurtă discuţie pe această temă şi am transmis mesajul că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar România e stabilă şi am solicitat celor implicaţi să găsească soluţii urgente.“
 
„Am vorbit şi despre Europa, despre proiectul european. Amândoi suntem de părere că este cel mai valoros proiect. Trebuie consolidat, continuat şi îmbunătăţit. Trebuie găsite cele mai bune căi pentru a ne apropia de cetăţeanul european, pentru a continua securitatea spaţiului european. Am menţionat tema spaţiului Schengen şi doamna cancelar m-a încurajat să continuu discuţiile şi cu alţi parteneri europeni, poate reuşim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluţionare“, a mai spus Iohannis.
 
Iohannis şi Merkel au discutat şi despre răcirea relaţiilor dintre Uniunea Europeană, şi în special Germania, şi Statele Unite, şi despre direcţia în care se îndreaptă NATO şi UE. „Relaţia trans­atlan­tică este vitală. UE este importantă pentru SUA, iar SUA este importantă pentru UE. Nu trebuie să optăm pentru NATO sau UE, ci trebuie să colaborăm. Aceste lucruri vor duce la îmbu­nătăţirea întregii situaţii în care ne aflăm. Am trecut în revistă vecinătatea estică, problematica Moldovei şi a Ucrai­nei, am discutat mai în detaliu despre spaţiul Mării Negre şi despre securitatea la Ma­rea Neagră, unde avem păreri identice. Este un spaţiu vital, nu doar pentru Uniune, ci şi pentru NATO şi pentru securitatea întregii regiuni“, a declarat preşedintele Iohannis.
 
Cu privire la relaţia cu NATO, Angela Merkel a spus că „în Uniunea Europeană există o serie de eforturi în planul apărării, unde dorim să cooperăm strâns cu SUA, ca o completare a activităţii NATO. Există discuţii controversate cu SUA, de exemplu denunţare Acordului Climatic“. 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO