România a ajuns la minimul de salariaţi din ultimii 50 de ani: 4,095 milioane. Eliminarea muncii la negru ar putea aduce încasări de cel puţin 6 mld. euro la buget

28 mar 2011 Autor: Adelina Mihai

Şomajul scade, dar numărul de salariaţi nu creşte. Concluzia: angajaţii trec la munca la negru sau pleacă din ţară.

Numărul de salariaţi cu forme legale de muncă a ajuns la 4,095 milioane la finele lunii ianuarie, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, ceea ce înseamnă cel mai mic număr de angajaţi din ultimii 50 de ani. În ianuarie 2010 erau 4,33 milioane, iar în ianuarie 2008 erau 4,76 milioane. În prezent există de două ori mai puţini angajaţi cu forme legale decât în 1990, când nu­mă­rul de salariaţi era de 8,1 milioane. Pe de altă parte, şomajul este în scădere de 10 luni consecutiv, ajungând la 6,58% în februarie. Cum se explică?

"Cred că numărul de salariaţi care plătesc contribuţii este mai mare, pentru că nu se poate ca la o populaţie ocupată de peste 9 milioane de persoane să existe numai 4 milioane de salariaţi. Oamenii sunt plătiţi pe convenţii civile în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene, pe drepturi de autor, pe contracte de management sau primesc orice alte tipuri de drepturi de natură periodică şi care nu sunt incluse în statistici", a spus Mihai Şeitan, fost ministru al muncii până în septembrie 2010. De altfel, cel puţin 20.000 de români s-au angajat în ultimii doi ani prin intermediul proiectelor finanţate prin POSDRU, programul de finanţare europeană pentru dezvoltarea resurselor umane. Totuşi, Institutul Naţional de Statistică a ieşit ieri cu un comunicat de presă prin care arăta că în economie ar lucra peste 6 milioane de salariaţi, în această cifră fiind incluşi şi angajaţii care muncesc la negru.

Până în 2020, rata de ocupare în România ar trebui să ajungă la 70% (cât este în prezent în Germania), având în vedere că media la nivel european este în prezent de 64,6%.

Institutul Naţional de Statistică (INS) are două modalităţi prin care calculează şi raportează numărul de salariaţi. În fiecare lună, în buletinul statistic al INS apare numărul de salariaţi (de 4,1 milioane de persoane în luna decembrie a anului trecut) şi salariul mediu al acestora (de 350 de euro net, tot în luna decembrie), indicatori care se calculează în instituţiile publice şi private cu mai mult de 4 salariaţi. O altă statistică, efectuată trimestrial de INS - şi care a relevat că la finele anului trecut numărul de salariaţi este de 6,09 milioane de persoane - este făcută printr-o anchetă în aproximativ 30.000 de gospodării. Explicaţia pe care o dă Statistica pentru diferenţa dintre cele două raportări este că în anchetele din gospodării au intrat şi angajaţii din forţele armate (260.000 de "bugetari speciali", din structurile secrete ale Ministerului de Interne, Apărării, SRI, SPP etc.), dar şi persoanele care lucrează în "sectorul informal sau la negru", se arată într-o notă a INS. Totodată, datele mai arată că rata de ocupare (raportul dintre numărul total de persoane apte de muncă şi numărul de angajaţi care lucrează legal) a scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut la 57,9% (fiind cu 2,3% mai mică decât în trimestrul anterior).

"Salariaţii sunt cei care plătesc impozite şi contribuţii sociale, de aceea în statistică nu ar trebui să se ia în calculul numărului de salariaţi şi cei care muncesc la negru. Rata scăzută a ocupării se explică prin faptul că aproximativ 2 milioane de români au plecat la muncă în străinătate, unii sunt şomeri de durată, iar restul probabil că muncesc la negru", a spus economistul Liviu Voiunea, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice şi director executiv al Grupului de Economie Aplicată. Practic, se poate calcula pentru prima dată numărul de salariaţi care lucrează la negru, adică 1,7 milioane de persoane, deşi atât reprezentanţii INS, cât şi cei ai Inspecţiei Muncii au spus în repetate rânduri că munca la negru nu poate fi cuantificată.

"Nu se poate face o estimare a numărului de angajaţi care lucrează la negru, deoarece nu este dezvoltată o metodă de calcul a populaţiei ocupate în economia informală/la negru", au spus reprezentanţii INS. Secretarul de stat în Ministerul Muncii Nicolae Ivăşchescu a spus săptămâna trecută - răspunzând la o întrebare a ZF - că aproape un milion de români muncesc la negru. Preşedintele Băsescu vedea anul trecut 1,6 milioane de români care lucrau la negru. "Toate raportările pe care le primeam pri­vind munca la negru au fost cifre neoficiale, însă aprecierile s-au făcut şi mai greu odată ce tot mai mulţi români au plecat în străinătate", a mai spus Şeitan.

Statul cheltuie anual 10,2 mld. euro pentru plata salariilor a un milion de bugetari (din care aproa­pe 40% sunt folosiţi pentru plata a 260.000 de bugetari din sistemele speciale, de siguranţă pu­blică şi apărare, care nu apar în statisticile ofi­ciale), în timp ce angajatorii din mediul privat au o masă salarială totală de 29,5 mld. euro (aceasta fiind cheltuiala angajatorului pentru un salariu mediu de 600 de euro brut x 12 luni x 4,1 mili­oane de salariaţi). Astfel, dacă cei 1,7 milioane de salariaţi care muncesc la negru ar intra în economia formală, la o masă salarială de 12,2 miliarde de euro, statul ar putea încasa din taxe şi contribuţii aproape jumătate din această sumă.

Însă România nu a avut o politică prin care să crească gradul de ocupare a populaţiei şi de aceea numărul de salariaţi din statistici a scăzut continuu, întrucât peste 700.000 de angajaţi au dispărut de pe statele de plată ale angajatorilor în mai puţin de doi ani. Soluţia pe care au avut-o la recesiune, atât mediul privat, cât şi cel de public, s-a bazat pe disponibilizări. Ce se poate face însă pentru a creşte rata de ocupare?

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.03.2011

 
Cuvinte cheie:
şomaj
, munca
, salariaţi
, munca la negru
, ministerul muncii
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 14 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (14):
Leo - 01 mai 2011, 20:39

pparerea mea este ca o parte din cei care au o pregatire profesional plec din tara fiind ca nu le este apreciata munca cu ar trebui, iar o alta parte le place sa traiasca de pe spinarea ONG-urilor si din ajutoarele sociale si alocatiile de stat pt copii.....sau o mica parte la negru.

soreline - 01 aprilie 2011, 00:03

dupa revolutie au inceput sa distruga fabricile, uzinele, santierele pentru ca erau comuniste...ei au numit MAREA PRIVATIZARE...acum importam 90% ...se numeste aderarea UE...le-a dat in cap la mame...natalitatea va scade drastic...o sa fim o natiune de mosnegi....cine stie ce va urma, trebuie sa fim pregatiti pentru ca au trecut 20 de ani si suntem intr-o stare mai proasta fata de cum eram in 1989, economic vorbind,....asa ca romani dc va gasiti in alta tara un trai mai bun plecati pentru ca peste 50 de ani nu vom mai exista ca natiune..."sa traiasca" mafia politica

george - 30 martie 2011, 22:57

M-am angajat in tara dupa ce am terminat un contract de munca in strainatate. Platesc impreuna cu angajatorul 100 Ron lunar pentru asigurari de sanatate si nu beneficiez nici eu si nici familia mea de nimic in schimbul acestor bani. Orice consult de specialitate suntem nevoiti sa-l facem la cabinetele private ale medicilor salariati la stat. bineinteles ca platesc toate aceste servicii. Deci in Ro pentru a beneficia de asistenta medicala plalesc de doua ori.
Atunci de ce sa mai muncesc aici . Ma intorc din nou in Germania si cu toate ca paltesc chirie ramin cu mai multi bani in buzunar si sunt si asigurat medical dupa prima luna de la angajare si nu dupa cinci ani ca in Romania. Tchus.

ioana - 30 martie 2011, 11:13

bun.deci...numarul de someri scade...dar nu v-ati gandit ca este posibil ca acestia sa fie scosi din evidentele somajului tocmai pentru ca le-a expirat perioada in care pot lua somaj si nici nu si-au gasit altceva de munca....deci nu mai au nici o sursa de venit...si credeti-ma, cunosc o multime de cazuri...da este posibil sa fie si angajati la negru...dar verificati cati dintre ei nu mai au nici somaj,dar nici nu s-au angajat

Gica - 29 martie 2011, 17:22

Păi hai să-i întrebăm pe Iliescu şi Petrică ce părere au? Şi de fapt, ce soluţii au? Şi să-i întrebăm şi pe toţi "intelectualii" din Piaţa Revoluţiei sau de la G22. Şi să-l întrebăm şi pe popa Teokes, pe Voican şi Măgureanu.

Titi - 29 martie 2011, 16:47

Eu inteleg doua lucruri din statistica asta:
1. Unul din trei angajati lucreaza la stat;
2. In tara asta, efectiv, muncesc numai 3 milioane de oameni. Restul...trai si berechet!

Mann - 29 martie 2011, 14:04

Le recomand Celor care "Conduc" aceasta tara sa mai scada taxele pentru forta de munca. Atat la angajator cat si la angajat. Sigur va scadea si numarul celor care lucreaza la negru. CAS - ul de 44% -este foarte mare pentru tara noastra. Descurajeaza angajarea. Toata lumea lucreaza pe salariul minim. Plus "din mana". In felul asta ne vom apropia de Grecia. O sa dam faliment.

mama - 29 martie 2011, 13:08

de ce sunt concedieri masive in diverse companii dar in acelasi timp se fac si angajari? de ce somajul este atat de mic pentru persoanele de peste 50ani care au cotizat o viata si care nu mai au sanse de angajare?este o mare problema ,ce se intampla cu segmentul de varsta de peste 50ani ? se termina somajul dar nu te angajeaza nimeni ,am cotizat o viata pentru somaj iar acum ne trezim la 55 ani nici pensionari nici angajati,ce se va intampla cu noi? ce drepturi mai avem ca oameni?

nemtalau - 29 martie 2011, 12:55

pina nu o exista un fisc ca la americani si fara imunitatea zeilor-parlamentari, o sa avem munca la negru din greu.
un ceas daca-ti cumperi sa vina fiscu sa te intrebe de provenienta malaiului.

ATX - 29 martie 2011, 12:16

Nu este clar unde sunt incadrati elevii si studentii cu varste de 15-24 de ani.
Ei sunt activi (si ocupati cu studiile), deci nu prea pot fi incadrati in munca, nici someri.

In rest e clar ca problema e grava:
1. Multe persoane nu au ce munci, deci au venituri sporadice;
2. Multi muncesc la negru / gri - aici cred ca sunt o mare masa de meseriasi (zugravi, faiantari, electricieni etc) care lucreaza fara forme legale la diferite persoane, nu musai la un angajator. Din pacate acestia nu contribuie cu taxe sociale nici pentru altii, nici pentru ei.

Lucian - 29 martie 2011, 11:29

O insiruire de gogomanii, una mai mare ca alta. 1. Pana nu se face referendumul si nu se afla, concret, cati oameni mai sunt in tara, toate datele sunt superficiale. Pronosticul meu e ca in Romania mai sunt la ora actuala maxim 19 milioane de locuitori si maxim 8 milioane apti de munca. 2. Banii care s-ar obtine din munca la negru sunt la fel ca pielea ursului din padure. Daca se lucreaza la negru, se lucreaza tocmai pentru ca impozitele pe munca sunt barbare. Deci presupunand prin absurd ca ii vei obliga pe toti sa munceasca la alb, va spun eu ce se va intampla: lumea va renunta sa munceasca, si va fugi din Romania asa cum vezi ca fug refugiatii aia din Darfour. 3. De asemenea, se presupune ca munca la negru e platita, normata, la fel ca munca la alb, dupa calendar. Gresit. Va spun eu cum sta treaba: salariul din an in paste, si ala injumatatit sau dat la cum are chef patronul. Deci, desi formal se lucreaza pe o suma, sa zicem 20 de milioane pe luna, realitatea e ca se iau vreo 10 milioane…

BTG - 29 martie 2011, 09:51

Sincer si eu as lucra la negru pentru ca statul ne ia aproape jumatate din salariul pe care l-am castiga in mod cinstit...iar banii acestia ajung in mainile mafiei asfaltelor si a clientelei politice in loc sa ajunga la oameni ca sa traim mai bine.

statistica - 29 martie 2011, 09:43

Dar daca au plecat la munca in strainatate 4-5 mil de romani ? si mai sunt cca 1 mil care nu lucreaza ?
daca va duceti prin tara, sunt orasele si satele pustii.

Gigel - 29 martie 2011, 06:22

Unde sa lucreze 6 milioane de salariati in Ro? Ce, mai exista atatea locuri de munca in primarii, prefecturi, ministere, invatamant si alte structuri bugetare, caci fabricile, uzinele, rafinariile, combinatele industriale, santierele navale s-au desfiintat de multa vreme ?

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide