Profesii

România are potenţial în industria medicamentelor: Patronatul producătorilor de medicamente cere desemnarea industriei farma ca domeniu strategic

România are potenţial în industria medicamentelor:...

Autor: Dan Straut

22.04.2018, 13:30 437

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România - PRIMER - solicită, într-un comunicat, desemnarea industriei farmaceutice drept domeniu economic strategic de interes naţional.

Desemnarea ca domeniu strategic este, potrivit PRIMER, „singura soluţie durabilă pentru ca pacienţii să nu mai rămână fără medicamente”, iar România să devină un jucător important în acest sector în sud-estul Europei. „Solicităm Coaliţiei PSD-ALDE şi Guvernului Viorică Dăncilă să acorde fabricării de medicamente aceeaşi atenţie pe care o acordă domeniului IT şi fabricării de automobile”, se arată în comunicat.

PRIMER atrage atenţia că „România are fabrici care pot produce medicamentele despre care s-a arătat că au creat crize de-a lungul timpului (clonazepam, levodopa, acenocumarol, cisplatin, imunoglobuline, vaccinuri, şi multe altele), însă lipsa unei strategii naţionale a medicamentului şi deficitul de comunicare şi control au făcut ca viaţa pacienţilor să fie pusă în pericol, iar statul român să devină prizonierul unor interese la acest capitol”.

„Fabricile de medicamente din România, care în ultimii 10 ani au făcut obiectul unor extinderi şi modernizări ce au însumat 500 de milioane de euro, pot produce orice medicament ieşit de sub patent, în orice formă de prezentare, însă autorităţile din instituţiile abilitate nu discută cu reprezentanţii acestora”, a declarat Dragoş Damian, director executiv PRIMER. „Din acest motiv, pacienţii trebuie să aştepte săptămâni în şir pentru ca medicamente uzuale cum sunt cele descrise mai sus să fie aduse pe nevoi speciale, din import”, a completat Damian.

„Această situaţie afectează nu numai pacienţii, ci şi economia României, deficiul de balanţă comercială în domeniul farma fiind estimat la 2,25 miliarde de euro la nivelul anului 2017, asta însemnând aproape 15% din deficitul total al ţării”, se menţionează în comunicat.

„Singura soluţie durabilă pentru ca pacienţii români şi economia ţării să nu mai aibă de suferit o reprezintă desemnarea industriei farmaceutice drept domeniu economic strategic de interes naţional, decizie care va permite schimbarea legislaţiei şi crearea unor facilităţi de atragere de capital uman şi financiar pentru fabricarea de medicamente. România deţine tehnologia pentru a fabrica în ţară toate medicamentele deficitare a căror lipsă a fost semnalată de pacienţii români şi poate atrage noi investiţii, în aşa fel încât crizele din trecut, artificiale sau nu, să nu se mai repete. Oare când vor înţelege autorităţile că în loc să plătim clawback pentru alţii mai bine investim banii în extinderea şi modernizarea producţiei în aşa fel încât pacienţii români să găsească medicamentele de care au nevoie iar România să devină cel mai mare exportator din Europa de Sud-Est?”, a subliniat Dragoş Damian.

Potrivit datelor PRIMER, România exportă medicamente în valoare de circa 350 de milioane de euro, în vreme ce ţări ca Ungaria, Cehia, Polonia şi Croaţia depăşesc 1 miliard de euro, chiar 2 miliarde de euro în exporturi.

Din PRIMER fac parte cele mai importante fabricile de medicamente Ac Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma, Vim Spectrum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO