România este o ţară de angajaţi, fără spirit antreprenorial. În Cehia sunt 137 de afaceri la mia de locuitori, de 6 ori mai multe decât la noi

3 aug 2016 Autor: Cristina Rosca

În România există doar 23 de companii la mia de locuitori, a doua cea mai scăzută valoare din Europa Centrală şi de Est, după Serbia. Prin comparaţie, în Cehia sunt de şase ori mai multe, iar în Polonia valoarea este dublă. Spiritul antreprenorial a fost „sugrumat“ pe piaţa locală în timpul comunismului, când iniţiativa privată a fost practic inexistentă. Prin comparaţie, în ţările din fosta Iugoslavie sau în Cehia a existat încă dinainte de ’89 un sistem mixt stat-privat.

Astfel, experienţa trecutului şi teama de nou i-au determinat pe români să prefere statutul de angajat celui de antre­prenor.

Cei mai mulţi preferă astfel siguranţa unui job nesiguranţei cu care vine la pachet un business nou. „Suntem o ţară cu un spirit antrepre­norial foarte scăzut raportat la dimensiunea populaţiei. După Serbia, stăm cel mai prost din regiune“, spune Iancu Guda, services director în cadrul companiei de consultanţă de risc Coface.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.08.2016

 
Cuvinte cheie:
cehia
, romania
, locuitori
, afaceri
, angajati
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide