Profesii

România este o ţară de angajaţi, fără spirit antreprenorial. În Cehia sunt 137 de afaceri la mia de locuitori, de 6 ori mai multe decât la noi

România este o ţară de angajaţi, fără spirit...

Autor: Cristina Roşca

03.08.2016, 00:08 5411

În România există doar 23 de companii la mia de locuitori, a doua cea mai scăzută valoare din Europa Centrală şi de Est, după Serbia. Prin comparaţie, în Cehia sunt de şase ori mai multe, iar în Polonia valoarea este dublă. Spiritul antreprenorial a fost „sugrumat“ pe piaţa locală în timpul comunismului, când iniţiativa privată a fost practic inexistentă. Prin comparaţie, în ţările din fosta Iugoslavie sau în Cehia a existat încă dinainte de ’89 un sistem mixt stat-privat.

Astfel, experienţa trecutului şi teama de nou i-au determinat pe români să prefere statutul de angajat celui de antre­prenor.

Cei mai mulţi preferă astfel siguranţa unui job nesiguranţei cu care vine la pachet un business nou. „Suntem o ţară cu un spirit antrepre­norial foarte scăzut raportat la dimensiunea populaţiei. După Serbia, stăm cel mai prost din regiune“, spune Iancu Guda, services director în cadrul companiei de consultanţă de risc Coface.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO