Profesii

România, raiul expaţilor: Andrei Caramitru, Boston Consulting Group: Angajaţii români preferă să lucreze pentru un şef străin

Andrei Caramitru, Boston Consulting Group

Andrei Caramitru, Boston Consulting Group

Autor: Ioana Matei

02.03.2018, 18:10 2687

Andrei Caramitru, partener în cadrul companiei de consultanţă Boston Consulting Group, spune că angajaţii români peferă să aibă un şef străin, o situaţie pe care nu o întâlnim pe pieţele din regiune, unde mentalitatea oamenilor este diferită. „Am văzut diverse studii făcute pe parcurs din care reieşea că angajaţii români preferă să lucreze pentru un şef străin decât pentru unul român.” Or, această situaţie este total diferită faţă de ţări precum Ungaria sau Polonia, unde şefii străini sunt acceptaţi mai greu, a explicat Andrei Caramitru pentru revista BUSINESS Magazin. (www.bmag.ro).

Caramitru observă că au existat tranziţii în care manageri români din nivelul doi de management au înlocuit străini, iar angajaţii ar fi preferat să lucreze în continuare cu cineva străin. „Noi ne uităm de obicei cu reverenţă la competenţele care vin din afară, ceea ce poate nu este un lucru rău – în felul acesta şi învăţăm mai repede, ne integrăm mai bine, dar şi mentalitatea aceasta este importantă şi face ca expaţii în România să fie mult mai performanţi decât în alte locuri.” 

Un alt argument sesizat de Andrei Caramitru ţine de asumarea riscului: el nu vede poziţiile de senioritate într-o companie ca pe un dat, după o perioadă de mai mulţi ani de lucru într-o companie, ci implică o asumare ca candidaturii. „Ca senior manager român, trebuie să îţi pui candidatura pe masă, să joci jocul şi să treci prin procesul de selecţie care este, sigur, destul de dur şi implică multe criterii – aici, din păcate, am văzut mult mai puţin decât în alte locuri, o astfel de presiune a nivelului 2 de români. 

Citiţi mai multe despre cum a devenit România raiul expaţilor pe www.bmag.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO