Profesii

România se află pe primul loc în Europa la creşterea costului orar cu forţa de muncă, urmată de Letonia şi Ungaria

România se află pe primul loc în Europa la creşterea...

Autor: Roxana Rosu

15.06.2018, 14:45 845

România se află pe primul loc în Europa la creşterea costului orar cu forţa de muncă, cu un avans de 12,7% în primul trimestru, urmată de Letonia, cu 11,2% şi Ungaria, cu 10,3%, în condiţiile unei medii de 2,7% la nivelul UE şi de 2% în zona euro, potrivit datelor Eurostat, biroul european de statistică.

La polul opus se află Portugalia, singura ţară europeană care a înregistrat o scădere a costurilor, de 1,5%.

Potrivit statisticilor, la nivelul Uniunii Europe, costul cu forţa de muncă s-a majorat cu 3,1% în industrie, cu 3,6% în construcţii şi 2,9% în servicii. 

În ultimele trei luni din 2017, costul crescuse cu 1,4% în zona euro şi cu 2,3% în cele 28 de state membre UE.

Datele anunţate de Eurostat confirmă cifrele publicate anterior şi de Institutul Naţional de Statistică, care arată că, în România, costul orar al forţei de muncă, ajustat la numărul zilelor lucrătoare, a crescut în primul trimestru cu 1,42% faţă de trimestrul precedent şi cu 12,72% faţă de perioada similară a anului trecut.

Majorarea salariului minim, majorările salariilor din sectorul bugetar şi îmbunătăţirea ofertelor salariale şi de beneficii din mediul privat au fost factorii care au contribuit la creşterea salariilor şi, totodată, a costurilor cu forţa de muncă din ultimul an.

Cele mai mari creşteri s-au regăsit în construcţii (19,06%), în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,97%), în informaţii şi comunicaţii (13,91%), în hoteluri şi restaurante (13,30%) şi în tranzacţii imobiliare (13,10%).

În acelaşi timp, în sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru  personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învăţământ cu 23,57%, în administraţie publică cu 18,59% şi în sănătate şi asistenţă socială cu 14,01%

Dar, deşi costurile cu forţa de muncă au crescut în ultimii ani, o companie are, în medie, un cost total de 1.000 de euro pe lună cu un angajat în România. În UE, costul mediu este de 4.000 de euro pe lună per angajat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO