Profesii

Românii care muncesc în Malta: Am venit aici la risc. Tot ce nu am avut în Romania, cumpărăm acum

Romanii care muncesc in Malta: Am venit aici la risc. Tot ce nu am avut in Romania, cumparam acum

Autor: Mirabela Tiron

30.06.2011, 16:17 18004

Aproape 300 de români lucrează în restaurantele, barurile şihotelurile din Malta, unde câştigă între 800 şi 2000 de euro pelună, bani cu care unii dintre ei susţin că îşi pot cumpăra tot cenu au reuşit să cumpere în România, chiar dacă trebuie să munceascăpentru aceste venituri de la şapte dimineaţa până după miezulnopţii.

"Am venit în Malta la risc. Soţul meu şi cu mine am ales aceastăţara pentru că se vorbeşte engleza. De când lucrez aici am reuşitsă îmi cumpăr tot ce nu am putut cumpăra în România. Noi doicăştigăm de patru ori mai mult aici decât în ţară. Ajungem laaproape 2000 de euro faţă de aproape 500 de euro cât aveam împreunăîn tara", spune Cristiana, 26 de ani, din Făgăraş (judeţul Braşov),care lucrează pe post de chelneriţă la restaurantul Bayside Resortdin staţiunea turistică Aura din Malta. Ea a venit în Malta în urmăcu doi ani, anterior lucrând la un radio local din Făgăraş pe postde colaborator, unde primea 800 de lei (190 de euro) lunar.

În prezent câştigă 800 de euro la restaurantul în care lucrează,însă programul ei începe la şapte dimineaţa şi se termină dupămiezul nopţii, potrivit ei. "Muncim mult însă ne permitem să mergemşi în vacanţă cu banii pe care îi câştigăm, după ce ne plătimdatoriile. Am fost în concediu în Italia". Ea sta împreună cu soţulşi cu copilul ei cu chirie într-un apartament cu trei camere dinAura, pentru care plăteste 300 de euro lunar. Cristiana îşivizitează familia din Făgăraş rar, dupa un an şi jumătate, varaaceasta se va întoarce pentru o săptămână în ţară.

Dacă preţurile alimentelor din Malta sunt similare cu cele dinRomânia, când vine vorba de case acestea sunt mult mai mari. Unapartament de trei camere din afara capitalei Valleta costă în jurde 150.000 de euro, în timp ce chiria pentru un apartament de treicamere se ridică la 300 de euro pe lună.

O altă româncă stabilită în Malta, Miruna Oncioiu, 35 de ani,care munceşte într-un club din Aura, susţine că de când lucrează înaceastă ţară a reuşit să îşi cumpere un Chrysler PT Cruiser cu35.000 de euro şi un apartament de trei camere. "Am luat un creditde 150.000 de euro de la o bancă din Malta. Pe de altă parte, cândam vrut sa iau un credit de nevoi personale de 5000 de euro dinRomânia de la p bancă mi s-a spus că nu pot primi această suma dincauză că nu am contract de muncă în ţară".

Ea a venit în Malta în 2005 pentru că voia să îşi cumpere omaşină, dar nu avea bani. Absolventă a unei facultăţi de turism încadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti, Miruna alucrat în hoteluri, baruri şi restaurante. Ea susţine că înaintede-a se angaja în Malta a fost angajată pe mai multe funcţii încadrul unui lanţ de magazine din ţară.

"Dacă eram angajată în România şi munceam de dimineaţă pânăseara, cum fac aici, sunt sigură că nu mi-aş fi permis să am şicasă şi maşină până acum", spune Miruna. Ea explică faptul căatunci când a ajuns în Malta niciun angajator nu a întrebat-o cestudii sau experienţă de muncă are. "Aici, chiar dacă nu ai studiisau experienţă, angajatorul este dispus să te pregătească pentrujob prin traininguri", precizează ea.

Miruna Oncioiu a explicat că i s-a facut foarte repede buletinmaltez şi că a găsit într-o săptămână un job în industriaospitalităţii, în care nu lucrase niciodată în România.

"Am trei job-uri part time în Malta. De la şapte dimineaţa pânădupă-masa lucrez ca bar manager într-un hotel din Saint Julians.După ce termin programul încep să muncesc la terasa unui restaurantiar seara servesc la bar într-un club. Plec de a ultimul job la unudimineaţa", susţine ea.

Cu cele trei job-uri part time, Miruna ajunge la un venit lunarde 2000 de euro, dupa cum declara ea. Cei mai multi straini careajung in Malta lucreaza in turism, acest sector contribuind cu 20%in PIB-ul tarii.

"Mi s-a propus sa lucrez ca bar manager la un hotel de cincistele din Bucuresti iar salariul pe care mi l-au oferit era de 600de euro lunar. Am refuzat, in conditiile in care eu castig ca barmanager la un hotel de patru stele din Malta 1200 de euro",precizeaza ea.

Romanca spune ca desi ii este dor de casa, ca sa munceasca inRomania este egal cu zero. Ea sustine ca nu se mai intoarce inRomania, avand in vedere ca si-a intemeiat o familie in Malta si caare o sursa sigura de venituri.

Si Ana Maria Grosu din Iasi munceste de doi ani si jumatate inMalta tot in domeniul turistic. Ea este animatoare (o interpreteazape Olive) in satul Sweethaven, cunoscut ca satul lui PopeyeMarinarul din Malta (unde s-a filmat productia Popeye).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO