Profesii

Romanii din Canada: Viata in Canada in recesiune e mai buna decat viata intr-o Romanie in plin boom economic

30.12.2008, 14:47 2879

"Nici nu ma gandesc sa ma intorc", spune Bogdan, 32 de ani, care a plecat din Bucuresti in urma cu un an si jumatate pentru a se stabili in Montreal, Quebec. "Primul an a fost mai greu, dar acum imi dau seama ca nu m-as mai intoarce in Romania. Cel putin nu in urmatorii 10 ani", explica Bogdan care este acum la cel de-al doilea job si castiga 15 dolari canadieni pe ora, adica aproximativ 1.400 de euro pe luna. "Am colegi care fac acelasi job si castiga 5.000 de dolari canadieni (2.930 de euro - n.r.) pe luna dupa cativa ani de experienta. Trebuie doar sa ai rabdare, insa chiar si cu salariul pe care il am acum, ma descurc foarte bine", explica Bogdan, care lucreaza in IT pentru o companie de inginerie si proiectare.

La nivelul anului 2006, peste 25.000 de romanii locuiau in zona metropolitana a Montrealului, reprezentand astfel 0,7% dintr-o populatie de peste 3,6 milioane de locuitori, potrivit datelor centralizate de Biroul de Statistica al Canadei. Canada se afla in top cinci destinatii pe care le aleg romanii care aleg sa lucreze in afara tarii, fiind depasita insa de tari ca Italia sau Spania, unde sunt concentrate cele mai mari comunitati de imigranti romani.

Romanii din Canada au cel mai ridicat nivel de educatie dintre romanii care lucreaza in afara tarii, 53,9% dintre acestia fiind absolventi de studii superioare, si au trimis in tara 23 mil. euro in 2005 si sub 20 mil. euro in 2007, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Spre comparatie, remiterile romanilor din Spania au atins 2 mld. Euro anul trecut, aproape dublu fata de 2005, cand muncitorii romani din Peninsula Iberica au trimis acasa 1,18 mld. Euro.

"In Romania, cu un salariu de 1.400 de euro pe luna, nu mi-as fi permis o masina la doar cateva luni dupa angajare si nici sa platesc o chirie de 360 de euro pe luna, cat platesc aici", mai spune Bogdan, care intentioneaza sa isi schimbe jobul pentru a treia oara intr-un an si jumatate pentru un salariu cu cel putin 20% mai mare.

Chiria pentru un apartament cu doua camere (living si dormitor) situat intr-o zona semicentrala in Montreal - al doilea oras ca marime din Canada - ajunge la aproximativ 680 de dolari pe luna (400 de euro), cu toate cheltuielile incluse, iar bugetul pe care il cheltuie o familie de doua persoane pentru mancare variaza in jurul a 200 de dolari pe luna (120 de euro).

Montrealul a urcat aproximativ 20 de pozitii in 2008, pana pe locul 72, intr-un top global realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer cu privire la costul vietii pentru expatriati care a analizat 143 de orase din lume, clasandu-se astfel imediat dupa Bucuresti, care ocupa locul 71. Toronto ramane cel mai scump oras canadian (locul 54), urmat de Vancouver (64), in ceea ce priveste cheltuielile companiilor cu executivii expatriati.

Cea mai bogata oferta de joburi de pe piata canadiana se adreseaza specialistilor din IT si inginerilor. In general, salariul de inceput al unui imigrant care lucreaza in IT variaza in jurul a 1.400 de dolari canadieni pe luna (1.150 de euro).

"Nu doar salariul fix este important aici. Fiecare ora suplimentara lucrata este platita o data si jumatate in plus. Daca faci suficiente ore suplimentare poti ajunge sa iti dublezi salariul", spune Vlad, care lucreaza in Ottawa, ca asistent intr-un centru medical, unde castiga echivalentul a aproximativ 2.000 de euro lunar.

Salariul unui middle manager roman care lucreaza intr-o multinationala de top prezenta pe piata locala ajungea la nivelul anului 2007 la 2.800 de euro, adica aproape jumatate fata de cel al unui canadian, potrivit unui studiu Mercer.

Oferta de joburi de pe piata canadiana s-a prabusit in ultima saptamana din noiembrie pe fondul crizei economice globale si ca urmare a dependentei economice de SUA. Potrivit cotidianului local The Gazette, Canada a pierdut 71.000 de joburi in luna noiembrie, aceasta fiind cea mai dramatica scadere lunara a pietei fortei de munca din ultimii 26 de ani. Cea mai mare parte a locurilor de munca desfiintate au fost in provincia Ontario – 66.000, majoritatea in industria auto.

Industria auto reprezinta 14% din productia industriala a Canadei, 23% din exporturi si angajeaza direct 150.000 de canadieni. Este cea mai mare industrie din sectorul manufacturier si este strans legata de marii producatori de automobile din SUA. De curand, Guvernul federal canadian, condus de Stephen Harper, a aprobat acordarea unui imprumut de urgenta in valoare de 3,3 miliarde dolari producatorilor auto americani care au fabrici pe teritoriul Canadei.

In celelate provincii canadiene au existat insa semne de revigorare a pietei muncii. Quebec-ul a castigat, spre exemplu, 2.500 de noi joburi in noiembrie, insa raportat la o piata de 4,2 milioane de salariati, cresterea este aproape nesemnificativa. Desi inca nesurprinsa de statistica, piata fortei de munca din Quebec, una dintre cele mai primitoare provincii canadiene si una din principalele destinatii ale romanilor imigranti, a coborat constant in ultimele luni. Chiar daca nu au fost facute disponibilizari, companiile au inceput sa devina reticente la a angaja noi oameni. "La mijlocul acestui an erau zeci de anunturi de job saptamanal pe domeniul meu (IT&C - n.r.). De o luna incoace, pe site-urile de recrutare abia gasesc doua-trei oferte si si acelea pe bani putini", spune Cristi, care a ajuns in Montreal in urma cu noua luni si care lucreaza pentru o companie de textile.

Primele semnale privind intrarea economiei canadiene in recesiune au aparut la inceputul lunii decembrie a acestui an, cand banca centrala a redus dobanda de referinta monetara la minimul ultimilor 50 de ani, pana la 1,5%. Economistii insa s-au pus de acord ca recesiunea va lovi Canada abia in primul semestru al lui 2009.

"Cele mai mare avantaje aici (in Canada - n.r.) din punctul meu de vedere sunt valoarea banilor si respectul pentru munca. Cu aceeasi bani pot face mai multe aici, iar jobul nu mai inseamna stres cum se intampla in Romania. Zilele trecute, unul dintre sefi a strigat la un coleg. A doua zi, managerul respectiv a fost concediat. Muncesc doar opt ore pe zi, la ora 17.00 ma ridic de la birou si merg acasa. Daca raman peste program sunt platit. In trei ani de zile voi aplica pentru cetatenie, si voi face credit pentru o casa, fara sa platesc la finalul a 30 de ani dublul valorii pe care am imprumutat-o, asa cum s-ar intampla in Romania. Chiar daca situatia s-ar inrautati in Canada, tot nu m-as intoarce acasa. Chiar si in recesiune, aici traiesc mai bine decat traiam in Romania in plina crestere economica", explica Bogdan, care a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare si care castiga aproximativ 1.000 de euro inainte de a veni in Canada.

"Principala problema a romanilor care vin sa lucreze in Canada este ca majoritatea, chiar daca ajung sa lucreze in domeniul lor de activitate, nu ocupa de la inceput pozitiile pentru care sunt calificati. Astfel, poti fi director IT in Romania si cand ajungi aici sa faci munca pe care o faceai in mod normal imediat dupa absolvirea facultatii, adica sa repari imprimante sau sa vinzi consumabile. Poate fi destul de frustrant", mai spune Bogdan.

Solutii insa exista, in special pentru cei care lucreaza in domenii foarte specializate si care au experienta catorva ani de munca in Canada. Paula, 33 de ani, a venit in Montreal in urma cu aproape 15 ani, unde a facut facultatea si un MBA, iar in prezent lucreaza pentru Banca Nationala ca analist financiar. "La inceputul anului viitor ma mut in Toronto unde am gasit un nou loc de munca. Sunt supracalificata pentru jobul pe care il am acum".

Montreal a fost cel mai mare oras si cel mai puternic centru economic al Canadei pana la inceputul anilor '70, cand a fost depasit de Toronto. Marile corporatii, in special cele britanice si americane si-au mutat headquarter-ul atunci din Montreal, unul dintre motive fiind insistenta autoritatilor din Quebec pentru pastrarea limbii franceze ca si limba oficiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO