Profesii

Roxana Avramescu, HR Manager al Teamnet International: Salariul mediu net in companie este de 1.000 de euro

Roxana Avramescu, HR Manager al Teamnet International: Salariul mediu net in companie este de 1.000 de euro

Roxana Avramescu, HR Manager al Teamnet International: Anul trecut a fost nemaipomenit daca ne uitam la oamenii pe care i-am angajat, dar nu au fost atat de multi candidati pe cat ne-am fi asteptat. M-as fi bucurat sa ma gasesc din nou in postura de acum opt ani, cand aveam pe short-list cinci candidati, nu maximum doi, ca acum.

17.01.2010, 23:15 3993

"Politica noastra este sa angajam juniori cu experienta delucru. Ii apreciem pe cei care au avut macar un job studentesc, oscurta experienta de lucru care a presupus asumarearesponsabilitatii pentru sarcinile primite, indiferent de domeniulin care au lucrat", sustine Roxana Avramescu, HR Manager al TeamnetInternational, care are 230 de angajati in prezent.
In opinia lui Avramescu, tinerii care vin direct de pe bancilefacultatilor si nu au experienta de lucru fie au o atitudinepozitiva, cautata de angajatori, fie se sperie deresponsabilitatile pe care le implica un loc de munca.
Salariile pe care le primesc angajatii de pe o pozitie de junior auo valoare de aproape trei ori mai mica decat cea a salariului mediunet din companie.
"Salariul unui junior este de 300 - 400 de euro, insa in aniitrecuti au existat candidati care solicitau un salariu de 1.000 deeuro la angajare, doar pentru ca au terminat facultatea. De altfel,salariul mediu net la nivelul intregii companii este de 1.000 deeuro."

Aproape 30 de noi angajari in 2009
Anul trecut, compania a facut aproximativ 30 de angajari, mai alespentru pozitii de senior, project manageri sau programatori, insaangajatii nu au mai avut parte de cresterile salariale din aniiprecedenti.
"Anul trecut, am cautat sa atragem din piata seniori, iar acelasilucru il vom face si anul acesta. Nu ne-am propus sa avem ocrestere foarte mare a numarului de angajati, dar ne straduim saatragem seniori si pentru alte pozitii, pentru ca intotdeauna amavut loc in firma pentru specialisti."
Desi initial s-au gandit ca vor reusi sa atraga candidatiperformanti pentru pozitiile de senior, profitand cumva deinstabilitatea unor companii de pe piata, asteptarile nu le-au fostconfirmate, intrucat fiecare companie s-a straduit sa isi pastrezeangajatii buni.
"Totusi, anul trecut a fost nemaipomenit daca ne uitam la oameniipe care i-am angajat, dar nu au fost atat de multi candidati pe catne-am asteptat. M-as fi bucurat sa ma gasesc din nou in postura deacum opt ani, cand aveam pe short-list cinci candidati, nu maximumdoi, ca acum."
Multe dintre CV-urile primite anul acesta de departamentul deresurse umane al companiei au provenit de la candidati care nuaveau pregatirea necesara pentru a aplica la posturiledisponibile.
"Este o incercare foarte nefericita pentru acesti candidati, pentruca, desi sunt foarte putine joburi disponibile, trebuie sa apliciexact acolo unde se potriveste experienta anterioara."
Pentru un job de project manager, de exemplu, este nevoie deexperienta in domeniul IT, studii tehnice sau un minimum deexperienta in proiecte din domeniu.
"Nu chemam la interviu candidati care au fost project manageri inindustrii total diferite de cea in care activam noi. Desi se spuneca project managementul reprezinta aceeasi teorie care se aplica inorice domeniu, noi cautam oameni cu experienta, pentru ca IT-uleste un domeniu dificil, cu limbaj specific si greoi."

De la cresteri salariale anuale de 20% la inghetareasalariilor
In cadrul companiei nu s-au facut disponibilizari anul acesta, insasalariile, negociate in euro, au fost calculate la un curs euroinghetat la o valoare cuprinsa intre cea de dinainte de criza sicea la care urcase moneda.
"In momentul in care am intrat in 2009, ne-am propus sa traversamanul cu toata echipa. Una dintre principalele valori ale companieieste loialitatea, si in acest sens am considerat firesc sa facemorice efort pentru a pastra toata echipa."
Cei mai multi angajati din cadrul companiei sunt dezvoltatori,consultanti sau programatori, iar echipele care au incheiatproiectele anul trecut si care asteptau sa inceapa noi proiecte aufost orientate spre alte directii de business. "La nivel decompanie, in anii anteriori cresterile salariale anuale erau intre15 si 20%." Sistemul de bonusuri a ramas acelasi si anul trecut,intrucat angajatii care s-au implicat activ in derulareaactivitatii au fost rasplatiti pentru performanta.
"Am incercat sa orientam spre alte zone oamenii care nu aveauincarcare, pentru a nu exista perioade in care sa nu dea randament.Insa faptul ca au ramas pentru o perioada fara activitate nu tinede criza, ci de specificul proiectelor din industria in carelucram."

Cand recruteaza, prefera candidatii cu care au mai avutinterviuri
Recrutarile se fac intern, iar candidatii sunt alesi dintr-o bazade date care cuprinde CV-urile candidatilor care au aplicat la unmoment dat pentru joburile disponibile.
"Baza de date e sursa unde ne uitam in primul rand cand recrutam.De regula, alegem candidatii care erau pe short-list sau ofertati,dar care, din diverse motive, au declinat oferta noastra. Pastramlegatura cu acesti candidati si uneori raspund soilicitarii noastrechiar si dupa un an."
TeamNet International are in componenta un departament de resurseumane format din cinci angajati, iar majoritatea au studii indomeniul psihologiei. Compania a lucrat cu firme de recrutarefoarte rar si in cazuri punctuale. "Folosim teste psihologice laangajare. Sunt candidati cu care ne-am intalnit dupa un an sau dupadoi ani si care au devenit oameni-cheie in companie, desirecrutarea lor s-a facut pe un ciclu de doi ani." Pentru pozitiiledin top management, se aplica in primul rand politica de promovareinterna, si exista cazuri in care un angajat de pe pozitia dejunior a ajuns in 4- 5 ani manager.
Anul acesta, compania intentioneaza sa isi majoreze cu 10% numarultotal de angajati, ceea ce inseamna aproximativ 20 de noi angajari.Angajatii vor participa si la programe de formare specificeactivitatii pe care o desfasoara, intrucat bugetul de trainingestimat pentru 2010 este de 350.000 de euro. Anul trecut, companiaa avut o fluctuatie de personal de 9%, cu doua puncte procentualemai mare decat in 2008.
"Fluctuatia este destul de mica, iar anul trecut nu am mai angajatun numar la fel de mare de oameni si de aceea a crescut putinprocentul."
In opinia lui Avramescu, rolul managerului de resurse umane inperioada de criza este acela de traducator intre management siangajati si invers.
"A fost o perioada in care oamenii au resimtit destul de mult ostare de panica si stres, ingrijorati fiind de ce schimbari aduce2009, iar departamentul de resurse umane a fost nevoit sa validezeintelesurile lucrurilor transmise de management catre angajati side angajati catre management."

Despre Teamnet International

  • Furnizor de solutii IT, parte a grupului Asesoft, cu afaceri deaproximativ 12 mil. de euro in 2009
  • Marja de profit in 2009: aproximativ 8%
  • 230 de angajati
  • Ocupa locul doi in topul celor mai dinamice 50 de companii dinEuropa, potrivit unui studiu al Deloitte
  • 350.000 de euro, valoarea bugetului de training pentru2010
  • 9% fluctuatia de personal anul trecut

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO