Salariile angajaţilor români au crescut cu 32% în ultimii şapte ani, dar au rămas în urma inflaţiei cu 6%

7 aug 2014 Autor: Adelina Mihai

Angajaţii români au avut în luna iunie a acestui an, în medie, salarii cu 32% mai mari faţă de perioada similară din 2008, însă aceste creşteri au fost anulate de inflaţia de circa 38% din aceeaşi perioadă, ceea ce înseamnă că, practic, salariaţii au avut o putere de cumpărare mai mică.

Cel mai dezavantajaţi din acest punct de vedere au fost angajaţii din siste­mul de învăţământ, care au câştigat în luna iunie a acestui an un salariu mediu de 1.500 de lei, mai mare cu 2% faţă de iunie 2008, dar în acest interval de timp creşterea preţurilor a fost de 19 ori mai mare, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

„Trăiam cu impresia că stăm mai bine de vreme ce am recuperat salariile pe care le aveam de dinainte de tăierea din 2010, aşa că fondul de salarii este mai mare decât în urmă cu 2- 3 ani. O stagnare a salariilor se resimte la nivelul pro­fe­so­rilor tineri, ceea ce a condus la demotivarea lor şi la lipsa de atractivitate pentru o carieră în în­vă­ţământ pentru cei mai buni dintre ei. În cadrul co­legiului nostru, un profesor cu 6-7 ani de ex­perienţă câştigă un salariu net de 1.100- 1.200 de lei pe lună“, a explicat profesorul Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.08.2014

 
Cuvinte cheie:
angajati
, crestere
, salarii
, inflatie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide