Profesii

Salariile au crescut, în medie, cu 3% în ultimul an. Bancherii au avut un plus de 8% la venituri

Salariile au crescut, în medie, cu 3% în ultimul an. Bancherii au avut un plus de 8% la venituri

Autor: Adelina Mihai

07.03.2012, 00:05 524

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 1.467 lei (345 de euro) în luna ianuarie a acestui an, în creştere cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut. Cele mai mari creşteri salariale au fost în bănci (7,58%), unde salariul mediu net a ajuns la 3.577 de lei (840 euro) şi în comerţ (7,5%), unde angajaţii au câştigat, în medie, câte 1.320 lei (310 euro) net pe lună.

"Creşteri salariale semnificative s-au acordat numai în situaţii excepţionale, pentru a răsplăti angajaţii talentaţi care au avut performanţe deosebite anul trecut sau în contextul în care compania a fost pe profit şi a decis să crească salariile unor angajaţi, însă majorările nu au fost acordate pentru mai mult de 10% din efectivul de personal", a spus Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup.

Creşteri salariale semnificative au fost în ultimul an şi în sănătate şi asistenţă socială (6,5%), precum şi în industrie (4,8%) - sector care concentrează peste un milion de salariaţi din sectorul privat, adică aproape un sfert din numărul total de salariaţi.

Din 2009, primul an în care criza s-a resimţit şi în politicile de remunerare a angajaţilor, şi până în prezent cele mai spectaculoase creşteri salariale s-au înregistrat în sectorul IT - de aproape 30% -, domeniu în care angajatorii au creat şi cele mai multe locuri de muncă în ultimii patru ani. De altfel, salariile medii ale IT-ştilor le depăşiseră la un moment dat pe cele ale bancherilor, deşi în luna ianuarie aceştia au câştigat, în medie, cu 183 de lei mai puţin decât bancherii, ajungând la salarii medii de 3.394 de lei (800 de euro).

"În timp ce în sistemul bancar salariile mari se oferă doar managerilor, în IT un simplu programator care lucrează într-o aplicaţie mai rară poate câştiga peste 1.000 de euro net pe lună, având o funcţie de execuţie. Estimez că anul acesta, la fel ca în ultimii ani, creşterile salariale nu vor acoperi inflaţia", a mai spus Eliza Nechifor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO