Profesii

Salariile bugetarilor români, cehi şi slovaci consumă anual câte 7% din PIB-ul ţării. În Danemarca, guvernul plăteşte 17% din PIB pentru salariile de la stat

Salariile bugetarilor români, cehi şi slovaci consumă...

Autor: Adelina Mihai

28.07.2015, 08:30 1470

România, Cehia şi Slovacia se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile an­gajaţilor bugetari, potrivit datelor furnizate de Eurostat la solicitarea ZF.

Astfel, cu doar 7% din PIB alocate cheltuielilor de personal de către guvern, România este la distanţă semnificativă de state precum Danemarca (unde salariile bugetarilor consumă 17% din PIB), Franţa (13%), Belgia (12%), Grecia (12%), Po­lonia (10%) sau Marea Britanie (10%).

Guvernul României cheltuieşte anual circa 50 de miliarde de lei pe salarizarea celor aproape 1,2 milioane de salariaţi din sistemul bugetar.

„Nu poţi avea salarii mari la bugetari într-o ţară cu un nivel de dezvoltare redus. Dacă în cazul mediului privat aprecierea muncii se face în funcţie de productivitate, la bugetari, care sunt consideraţi birocraţi, munca este apreciată în funcţie de utilitate, utilitate care nu este de neglijat. Ponderea mai scăzută a salariilor bugetarilor în PIB (prin comparaţie cu alte state-n.red.) poate fi şi un efect al aplicării greşite a programului de austeritate Băsescu-Boc, care au tăiat toate salariile din sectorul bugetar, adică inclusiv cele ale medicilor, profesorilor şi ale poliţiştilor, în loc să le reducă doar pe cele ale funcţionarilor“, a spus profesorul universitar Mircea Coşea. În opinia lui, în România există un număr mare de bugetari, ceea ce face ca puterea economică a bugetului pentru salariile acestora să fie mai mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO