Profesii

Salariile din privat au crescut cu 4,6%, nivel de trei ori mai mic decât în anii de boom. Previziunile pentru 2014 sunt şi mai prudente

galerie foto

galerie foto

Autor: Adelina Mihai

31.08.2013, 00:16 1115

IT-ul este singurul sector în care s-au înregistrat creşteri salariale mai mari decât în 2012, angajaţii având, în medie, salarii cu 6,5% mai mari anul acesta, după ce în 2012 au avut parte de o creştere salarială de 6,1%. La polul opus se situează angajaţii din sectorul bancar, care au avut parte de cei mai dificili ani din punctul de vedere al modificărilor salariale: dacă în 2007 se bucurau de creşteri salariale anuale de 15%, anul acesta le-a adus un plus de doar 2,6% la salariu, sub nivelul inflaţiei.

„Angajatorii români sunt tem­pe­raţi în ceea ce priveşte costurile cu personalul, menţinând un con­trol strâns asupra aces­tora. Nivelul de creş­tere sala­rială pen­tru 2013 este mai scăzut faţă de cel înregistrat în 2012, iar această tendinţă este păstrată şi pentru anul urmă­tor. Doar 28% dintre com­pa­niile parti­ci­pante la studiu au planificat creşteri salariale pentru 2014, procentul mediu fiind cel mai redus din ultimii 5 ani: doar 5,2%“, a spus Horaţiu Cocheci, se­nior ma­na­ger, liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane din cadrul PwC România. Studiul PwC a fost realizat anul acesta pe un eşan­tion de 156 de companii din nouă sectoare economice.

Chiar dacă au avut parte de cele mai mici creşteri salariale din economia privată în 2013, bancherii au rămas totuşi cu salarii mari: în luna mai, salariul mediu net în sistemul bancar a fost de 860 de euro, în timp ce salariul mediu net la nivelul întregii economii a fost de 360 de euro, potrivit datelor de la Statistică.

„Sistemul bancar din România este într-o perioadă de contracţie şi reorganizare, ceea ce face ca să vorbim mai mult despre reduceri (de cheltuieli, de număr de angajaţi etc.) şi mai puţin despre creşteri. Cu toate acestea, în cazul angajaţilor cu salarii foarte mici sau cu salarii foarte bune, Banca Transilvania a acordat fie majorări salariale, fie alte tipuri de compensaţii – acţiuni TLV în cadrul unui program de tip stock option plan. Nu ne aşteptăm la creşteri salariale în masă în sistemul bancar în următoarele 12- 18 luni, ci doar la eventuale creşteri salariale individuale, bazate pe performanţă“, a spus Nevenca Doca, directo­rul de resurse umane al Băncii Transilvania, care are 6.800 de angajaţi.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO