Schimbarea secolului pe piaţa muncii: din 2011, cărţile de muncă devin istorie

2 ian 2011 Autor: Adelina Mihai

De la 1 ianuarie 2011, cărţile de muncă tradiţionale dispar şi au fost înlocuite cu baze de date electronice la care angajatorii au acces pe baza unui user şi a unei parole.

Cei care se angajează pentru prima dată în acest an nu vor mai avea un document oficial personal prin care să demonstreze vechimea pe care o vor acumula în muncă. Specialiştii îi sfătuiesc pe angajaţi să-şi păstreze cu mai multă atenţie contractele individuale de muncă pe care le încheie cu angajatorii, pe care ar trebui să le semneze după ce acestea au fost semnate şi ştampilate şi de oficialii de la inspectoratele teritoriale de muncă.

Guvernul a adoptat la finalul lunii decembrie o ordonanţă de urgenţă prin care se atestă că începând cu anul acesta angajatorii vor depune contractele de muncă şi statele de plată la inspectoratele teritoriale de muncă în format electronic. Practic, prin această ordonanţă se aborgă un decret din 1976 privind carnetul de muncă prin care se stabilea necesitatea acestui act pentru dovedirea vechimii în muncă a angajatului. Însă cărţile de muncă există de mult mai mult timp.

"Cărţile de muncă au existat şi înainte de 1976, numai că nu aveau acelaşi format şi nu conţineau acelaşi tip de date. Spre exemplu, în cărţile de muncă din anii '40 nu era trecut salariul angajatului. Oricum, cert este că aceste cărţi de muncă ar fi trebuit desfiinţate de mult, pentru că în alte state s-a trecut deja la sisteme electronice mai avansate", susţine Mariana Câmpeanu, fost ministru al muncii, specialist în legislaţia muncii.

Au existat două etape prin care s-a realizat dispariţia cărţilor de muncă: prima a fost cea de preluare a datelor din cărţile de muncă, iar cea de-a doua a fost de scanare a cărţilor de muncă, pentru ca acestea să poată fi returnate angajaţilor. Toate datele privind vechimea în muncă, dreptul la pensie şi traseul profesional al fiecărui angajat sunt în prezent înregistrate electronic la casele judeţene de pensii. De asemenea, un angajat care va dori să-şi schimbe locul de muncă anul acesta nu va trebui să-şi mai retragă cartea de muncă de la vechiul angajator, pentru că toate datele sale vor putea fi preluate în format electronic de către noua companie angajatoare.

"Încă din 2006 este prevăzută măsura de dispariţie a cărţilor de muncă de la începutul anului 2011. Cartea de muncă era un nod unitar de adunare a tuturor locurilor de muncă pe care le-a avut un angajat, atesta legalitatea muncii şi vechimea în muncă, date necesare pentru dosarul de pensie. O persoană care va începe să lucreze pentru prima dată începând de mâine nu va avea carte de muncă, ci doar un contract de muncă înregistrat la ITM cu o zi înainte de începerea activităţii", susţine Eugen Tifin, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Muncii.

Până acum au existat două locuri în care se puteau păstra cărţile de muncă ale angajaţilor: la sediul firmei angajatoare şi la inspectoratul teritorial de muncă (ITM). Comisionul plătit de angajatorul care prefera ca inspectorii de la ITM să gestioneze contractele angajaţilor era de 0,75% din valoarea totală a statului de plată, iar dacă dorea să le administreze singur, procentul se reducea la 0,25%. Aceste comisioane au dispărut odată cu cărţile de muncă tradiţionale. La o masă salarială brută (valoarea tuturor salariilor din România) de aproximativ 30 de miliarde de euro (cheltuiala angajatorului pentru un salariu mediu de 560 de euro brut x 12 luni x 5 milioane de salariaţi), rezultă că angajatorii economisesc anual între 100 şi 150 de milioane de euro prin dispariţia cărţilor de muncă, bani care nu vor mai ajunge la bugetul de stat începând cu acest an.

Până la jumătatea anului, angajatorii şi inspectoratele teritoriale de muncă sunt obligate să le returneze angajaţilor cărţile de muncă, pe care aceştia trebuie să le păstreze pentru a putea dovedi vechimea în muncă atunci când vor ieşi la pensie, în cazul în care, din eroare, nu li s-au scanat cărţile de muncă.

Economii de 150 mil. euro

La o masă salarială brută (valoarea tuturor salariilor din România) de aproximativ 30 de miliarde de euro (cheltuiala angajatorului pentru un salariu mediu de 560 de euro brut x 12 luni x 5 milioane de salariaţi), rezultă că angajatorii economisesc anual între 100 şi 150 de milioane de euro prin dispariţia cărţilor de muncă, bani care nu vor mai ajunge la bugetul de stat începând cu acest an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.01.2011

 
Cuvinte cheie:
piata muncii
, cartile de munca
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 12 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (12):
theocoman - 03 aprilie 2011, 15:37

daca

GregPro - 05 ianuarie 2011, 18:03

Daca sistemul permite si salariatului sa intre in contul sau, sa vizualizeze si sa copieze continutul istoricului muncii sale, atunci e ok.

In cazul in care la un moment dat apare o eroare, venim cu copia de siguranta si restauram istoricul.

Daca in schimb nu putem avea acces la informatiile acestea, tot softul este un baubau, si ar fi mai bine sa ramanem la actualele carti de munca.

daad - 03 ianuarie 2011, 19:09

Ma uimeste ca inca mai spera sa primeasca pensie de la stat :)))). Gluma secolului.

CEZAR - 03 ianuarie 2011, 16:12

IMI PARE BINE CA DISPAR C.M . , IN FELUL ACESTA NU MAI STAU CA PROSTU SA O IAU INAPOI CAND I-MI DAU DEMISIA . NU-MI CONVINE SERVICIUL , AM PLECAT ! MAI ALES CA DIN ACEST AN CODUL MUNCII E VARZA !

vanghelica - 03 ianuarie 2011, 16:11

functionarii publici NU au contracte individuale de munca....ei cum or sa-si ateste vechimea?

croco - 03 ianuarie 2011, 15:50

figura asta au incercat-o si ungurii. si au renuntat, dupa un an

ionel ionelule - 03 ianuarie 2011, 14:33

Eu nu pricep de ce va suparati: practic, tot ce se scria in cartea de munca avea in spate un contract sau un act aditional. Daca de acum inainte suntem mai atenti sa avem si noi un exemplar din ce semnam cu angajatorul, vom detine, noi, un exemplar din documentatia ce dovedeste vechimea in munca. Simplu.

Hanns - 03 ianuarie 2011, 14:21

Fraierilor, este cel mai bine ptr voi daca se va reusii aceasta masura, ptr ca asa se vede cine fura si cine este cinstit.Iar ptr tinerii, este un mare avantaj la gasirea mai usor in EU.Toti care au in baza de date electronica introdusa activitatea si studiile echivalente, se vor descoperii inca, multi cu diplome cumarate si false, si multe multe, ptr cei ce au cap si vor judeca in ce masura va este benetica aceasta masura.NUMAI cei certatii cu adevarul vor fi inpotriva acestei masurii

vlad - 03 ianuarie 2011, 14:19

Cea mai mare tampenie...daca in actualul sistem (carti de munca) au ramas multi oameni cu pensie ciuntita datorita multor si suspecte "accidente" cu arhivele (incendiu,foc etc) va dati seama ce se poate intampla de acum incolo?...nu mai vb de aranjamente...o baza de date se poate modifica f usor...sa vezi pensii mari ce o sa aiba unii,nemeritate,pe cand amaratii cu cotizatiile la zi or sa fie dezavantajati datorita unor functionari corupti..

Dan Danescu - 03 ianuarie 2011, 13:06

Cartile de munca nu mai sunt luate in seama din aprilie 2001. De atunci Casa de pensii emite anual decizii cu punctele in baza declaratiilor depuse de angajator. Grav e ca casele de pensii au pierdut date din declaratiile angajatorilor , astfel ca unii salariatii au lipsa si 6 luni la un an. Intrebam daca prezentam cartile de munca la casele de pensii se pot primi punctele pe acesti 10 ani, s-au am muncit degeaba anii astia?

xyz - 03 ianuarie 2011, 12:40

:)):)) ..........foarte frumos ......o alta decizie extraordinara.......mi-e mila de saracii viitori angajati....la ce sisteme de calcul sunt in romania nu stiu cati or sa-si mai vada pensia dupa o viata in sclavie.....gasesc ei o modalitate sa prajeasca HDD-urile si sa nu mai ateste nicaieri ca a-ti muncit ....o alta metoda de austeritate ;) :))

salariat - 03 ianuarie 2011, 08:37

tampenie.
cica sa le pastram pt pensionare in eventualitatea unor erori ale angajatorilor..de pana acum dar in viitor cum o sa fie? ce era trecut in cartea de munca era clar si ramanea pe vecie, asa cu metodele noi, riscam ca la pensie sa nu ne mai gasim anii munciti !!

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide