Profesii

Şefa fondurilor pe HR admite că nu vom putea absorbi toţi banii de la UE. „Salvăm tot ce se poate“

Şefa fondurilor pe HR admite că nu vom putea absorbi toţi banii de la UE. „Salvăm tot ce se poate“

Autor: Adelina Mihai

10.08.2011, 00:00 1966

Carmen Ionel, 52 de ani, care a preluat la începutul lunii maifuncţia de director general al AMPOSDRU, autoritatea de managementcare gestionează fonduri în valoare de 4,25 mld. euro pentruresurse umane, admite că România nu are cum să absoarbă toţi baniialocaţi de Uniunea Europeană, deşi deconturile de la Comisie vinîntr-un ritm mult mai accelerat decât cel estimat în aceastăiarnă.

"Facem plăţi de patru ori mai mult decât am preconizat în iarnă.Numai în iunie am făcut plăţi de 130 de milioane de lei (30,9 mil.euro - n. red.), iar în iulie de 120 de milioane de lei (28,6 mil.euro - n. red.). Aceştia sunt bani «curaţi» primiţi de la Comisie,mai ales că de prefinanţări de la bugetul de stat nu se mai discutăacum, pentru că nu mai sunt bani şi s-a modificat şi legea", a spusCarmen Ionel, care a preluat la începutul lunii mai conducereaAMPOSDRU.

Guvernul a dat recent o ordonanţă de urgenţă prin care a redusprefinanţarea (bani alocaţi din bugetul statului pentru a-i ajutape cei care au câştigat proiecte finanţate din fonduri europene sădemareze proiectele şi care vor fi restituţi ulterior din banieuropeni, pe măsură ce sunt cheltuiţi) de la 30% din valoareaproiectului la 10%.

"Nu ne putem compara cu situaţia din 2008 - 2009, pentru căde-abia acum începe să intre în ţară «grosul» banilor. Nu cred căvom putea absorbi în totalitate banii, cei 3,68 miliarde de euro dela Uniunea Europeană, însă tot ceea ce putem salva salvăm", aadăugat Carmen Ionel.

Beneficiarii nu cheltuie banii

Motivaţia Guvernului pentru reducerea procentului deprefinanţare - pe lângă faptul că nu mai sunt bani la buget - afost aceea că foarte multe dintre companiile care iau prefinanţărinu mai trimit facturile pentru a-şi face deconturile laautorităţile de management, drept urmare acestea nu le pottransmite în continuare la Bruxelles pentru ca sumele cheltuite săfie rambursate.

"Vă dau un exemplu: un beneficiar care a prins finanţarea de 30%a primit anul trecut 800.000 de lei (190.000 de euro - n. red.)pentru a demara proiectul, însă nu a cheltuit decât 10% dinprefinanţare, iar restul banilor îi ţin în bănci. Probabil căexistă sute de proiecte în această situaţie şi de aceea o altăactivitate pe care o desfăşurăm este aceea de analiză a proiectelorbeneficiarilor care au luat aceşti bani şi care nu i-au cheltuit",a mai spus Carmen Ionel.

Încă mai avem bani la dispoziţie

Până în prezent, prin POSDRU (Programul Operaţional SectorialDezvoltarea Resurselor Umane), unul dintre programele europene cucea mai dură competiţie, s-au semnat contracte în valoare totală depeste 3,5 miliarde de euro, adică 82-83% din suma totală pusă ladispoziţie de Uniunea Europeană în perioada 2007- 2013. Primii baniau intrat în conturile beneficiarilor abia în 2008, când s-audeschis primele linii de finanţare şi de aceea până în prezent s-aufinalizat numai 260 de proiecte.

În prezent, se află în implementare 1.850 de proiecte, iar 60dintre proiectele câştigate până acum au fost reziliate. Instituţiase confruntă în continuare cu deficit de personal, având în vederecă are la nivel naţional numai 360 de angajaţi care trebuie săgestioneze 2.000 de proiecte.

"Până în prezent, gradul de contractare a banilor este de82-83%, însă este o alocare oarecum artificială, pentru că mai suntproiecte rezilitate, pentru care banii acordaţi trebuie recuperaţişi proiecte finalizate, care nu au avut nevoie în implementare detoţi banii prinşi în bugetul iniţial. O decizie privind lansarea denoi linii de finanţare se va lua cel mai probabil în lunaoctombrie", a mai adăugat Carmen Ionel.

Din 2008 până în prezent cei care au câştigat proiecte definanţare pentru a-şi instrui angajaţii sau pentru a organizacursuri de calificare pentru şomeri au primit plăţi de peste 700 demilioane de euro, însă majoritatea au provenit de la bugetul destat prin prefinanţări şi care încă mai trebuie decontaţi de laComisia Europeană.

"Din 2008 până în 30 iunie 2011 au intrat în conturilebeneficiarilor 101 de milioane de euro, bani curaţi de la UniuneaEuropeană, iar de la finalul lui iunie până în prezent s-au maifăcut declaraţii de cheltuieli la Autoritatea de Certificare şiPlăţi de 23 de milioane de euro. Obiectivul nostru este ca până pe30 septembrie să avem rambursări în valoare totală de 163 demilioane de euro, iar acesta este un plan de care ne ţinem cudinţii", a mai spus Carmen Ionel.

Cel puţin 1,65 milioane de persoane vor participa până în 2013la programe de calificare pe bani europeni prin POSDRU, iar alţi20.000-30.000 de români care lucrează în cadrul acestor proiectevor primi salarii care pot ajunge la 2.000-3.000 de euro net pelună.

Cine este Carmen Ionel

A preluat conducerea AMPOSDRU la începutul lunii mai pentru unmandat de şase luni, după care dat examen în iulie şi ocupă funcţiacu contract permanent. Ea a venit în locul Cristinei Zevedei, ceacare a ocupat mai bine de un an această funcţie.

Din 2008 s-a angajat în cadrul organismului intermediar alPOSDRU Brăila, iar de la începutul acestui an a fost detaşată laAMPOSDRU, ca şef serviciu economic.

Licenţiată în economie în cadrul Academiei de Studii Economice,a lucrat ca economist şi contabil în mai multe firme din Brăila,apoi ca manager şi director de resurse umane la firma Oty Services,cu activităţi în domeniul confecţiilor.

La mai puţin de o săptămână de la numirea în funcţie, ea asemnat o decizie prin care angajaţii instituţiei erau obligaţi săraporteze situaţiile de incompatibilitate sau de conflict deinterese în care se află în calitate de funcţionari care lucreazăcu fonduri europene, decizie despre care o parte din angajaţispuneau că nu o vor semna, de teamă că vor fi anchetaţi pentruconflict de interese în cazul în care o rudă de gradul IV de-a lorar putea fi implicată într-un astfel de proiect. Şefa AMPOSDRU aspus însă că angajaţii au completat aceste formulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO