Profesii

Şefa Spitalului Judeţean Călăraşi: Lucrăm cu doi medici bulgari la ATI! Producem medici care pleacă din ţară, statul să ia măsuri!

Şefa Spitalului Judeţean Călăraşi: Lucrăm cu doi...

Autor: Mirabela Tiron

12.09.2016, 13:50 548

“La ATI (anestezie terapie intensivă) lucrăm cu doi bulgari, care vin doar în weekend, nu putem să asigurăm gărzi din cauza lipsei de personal, la UPU (primiri urgenţe) avem doar trei medici, în loc de cinci-şase cât am aveanevoie, nu avem urgenţe pe pediatrie, la cardiologie avem un singur medic, care are foarte mulţi pacienţi. Problemele s-au accentuat în ultimii ani din cauza lipsei de medici. Rezidenţii pleacă imediat în alte oraşe sau în străinătate. Situaţia în ansamblu este disperată, statul român trebuie să ia măsuri urgente. Producem medici dar care pleacă din ţară. Statul ar trebui să intervină, medicii să profeseze măcar cinci ani în România”, a declarat pentru ZF doctor Camelia Ghiveciu, manager al Spitalului Judeţean Călăraşi. Acesta este unul din spitalele de urgenţă cu deficit de specialişti din ţară. În Călăraşi lucrează doar 314 medici, la o populaţie totală de 290.000 de oameni.

Anual pleacă din ţară 3000-4000 de medici, potrivit datelor de la Colegiul Medicilor din România.

Judeţele Timiş, Cluj şi Iaşi şi Dolj au atras 13.200 de medici în spitalele şi clinicile locale, adică aproape un sfert din numărul total de medici din ţară anul trecut, fiind judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte personalul medical. Alţi 12.000 de medici lucrează în Capitală, potrivit unui top realizat de ZF, pe baza datelor aferente anului trecut, de la Institutul Naţional de Statistică. Altfel spus, Bucureştiul, alături de cele patru judeţe mari din ţară menţionate mai sus a atras peste 40% din personalul medical, aceştia deservind însă doar un sfert din populaţia ţării. 

Un deficit de personal medical se înregistrează în celelalte judeţe din ţară, unde multe spitale nu găsesc specialişti iar medicii ce lucrează deja sunt suprasolicitaţi.

Cei mai puţini medici sunt în judeţele Tulcea, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi, cu sub 400 de specialişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO