Profesii

Semnal de alarmă: A dispărut de pe piaţă un medicament esenţial pentru bolnavii de cancer

Semnal de alarmă: A dispărut de pe piaţă un...

Autor: Oana Despa

04.04.2018, 17:05 421

"Acest medicament lipseşte de două-trei luni, acum s-a epuizat de tot din stocuri, nu mai este nicio fiolă. Este un medicament indispensabil în schemele terapeutice de început din toate tratamentele de chimioterapie. Este vorba despre Cisplatin, care a dispărut de pe piaţă. Ministerul Sănătăţii motivează că producătorul a vândut acest medicament şi până când noul producător îl va înregistra pe piaţă, mai durează, ba că există un înlocuitor, dar nu este decontat", a explicat Cezar Irimia.

Acesta a dăugat că este nevoie de 12.000 de fiole din acest medicament, în fiecare lună.

"Le-am atras atenţia de de ani de zile că au dispărut o mulţime de medicamente. Lunar, este nevoie de 12.000 de fiole din acest medicament. Din această cauză, nu se pot începe terapiile şi amânarea tratamtelor înseamnă moarte. Bolnavii, care au posibilităţi, şi-au achiziţionat medicamentul din Bulgaria sau Ungaria, dar cei care nu au bani pentru tratament renunţă", a subliniat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Ministerul Sănătăţii a explicat că urmeză să apară pe piaţă 3.000 de fiole de Cisplatin, precizând că există şi un înlocuitor pentru acest tratament.

"Pentru Cisplatin a fost deja aprobată etichetarea de către ANMDM şi vin în cel mai scurt timp 3.000 de fiole. Dar aceeaşi substanţă activă are un alt produs, care se numeşte Sinplatin, pe care mediciii poate să îl folosească în momentul în care Cisplatin are o disfuncţionalitate de aprovizionare pe piaţă. Medicii trebuie să ceară şi să facă achiziţii pe acest produs care există, în acest moment, în România. El este decontat 100% în acelaşi program", a menţionat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO