Profesii

Semnal de alarmă. Cum este afectată economia de scăderea populaţiei

Semnal de alarmă. Cum este afectată economia de...

Autor: Adelina Mihai

30.08.2016, 00:07 2506

România a pierdut peste 110.000 de locuitori în ultimul an, marcând a doua cea mai mare scădere a populaţiei din Uniunea Europeană din ultimul an, după Italia.

Scăderea natalităţii şi plecarea la muncă în străinătate a forţei de muncă sunt principalele cauze ale acestui fenomen care are impact direct în economie.

„Depopularea ţării intră într-o fază şi mai avansată, mai dramatică”, a explicat profesorul Vasile Gheţău, director al Centrului pentru Cercetări Demografice al Academiei Române.

La fiecare muncitor care emigrează în loc să lucreze într-o companie din România, economia pierde câte 6.000 de euro pe an (luând în calcul un salariu mediu brut de 500 de euro pe lună).

Astfel, cu un efectiv total de 184.000 de emi­granţi anul trecut, rezultă că economia a pierdut 1,1 mld. euro numai din salariile potenţiale ale emigranţilor din ultimul an, potrivit unui calcul al ZF.

„Emigrarea practic de­pinde de ce segment al forţei de muncă pleacă. Dacă emigrează capitalul uman înalt calificat din domenii precum tehnologia informaţiei, specialiştii în inginerie avansată sau creatorii de soft, atunci costurile sunt foarte ridicate“, a explicat profesorul Dumitru Miron de la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO